BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szaporodnak a csaló cégek, több ezer gyanús vállalkozásra figyelmeztetnek

Az idén is több száz figyelmeztetést kellett kiadnia a jegybanknak az engedély vagy bejelentés nélkül működő szolgáltatók miatt. A külföldi cégek is veszélyesek lehetnek a magyarországi ügyfelekre, de az alacsony kamatkörnyezetben idehaza is megszaporodtak az illegálisan működő befektetési vállalkozások.

A betéti kamatok csökkenésével párhuzamosan a jogosulatlanul tevékenykedő szolgáltatók száma is növekszik Magyarországon – közölte lapunkkal a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Csak az idei első félévben a 366 figyelmeztetést dolgozott fel, és publikált a honlapján a jegybank, ezek döntő többsége valamilyen külföldi felügyelettől származó figyelmeztetés volt. A más országban tevékenykedő veszélyes cégekről azért célszerű tájékoztatni a közvéleményt, mert a külföldi székhelyű szolgáltatók is megjelenhetnek Magyarországon. Összesen több mint 3600 nemzetközi figyelmeztetés van már a jegybank honlapján. Vannak persze olyan cégek is szép számmal, amelyek innen indulnak, hazai figyelmeztetésből jelenleg 45 található az oldalon.

Legutóbb jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt a múlt héten büntetett a hatóság, a Kancellár Globális Piacok Kft.-nél állapították meg, hogy bejelentés nélkül végzett tőkepiaci függő ügynöki tevékenységet a londoni székhelyű City Credit Capital részére. A brit befektetési vállalkozás jogosult Magyarországon határon átnyúló szolgáltatásokat nyújtani, a Kancellárnak viszont nem volt engedélye, hogy ügyfeleket szerezzen a számára, ezért a jegybank 60 millió forintra bírságolta a társaságot. Az MNB vizsgálata szerint a Kancellár csaknem 100 ügyfelet szerzett a City Credit Capitalnak, és a kliensek több százmillió forintnyi megtakarítása után több tízmillió forintnyi jutalékot tett zsebre. Az ügyfeleket egyébként az MNB szerint még nem biztos, hogy kár érte ebben az ügyben, a jegybank ugyanis olyankor is megállapíthat jogsértő magatartást, ha nem történt más bűncselekmény, például csalás.

Az augusztus végén megbírságolt Fortress ügyfelei viszont jelenleg is futnak a pénzük után. Számukra jó hír lehet, hogy kedden elfogták Szabó-Forrai Zsoltot, aki a rendőrségi hír szerint több mint 2300 sértettet károsított meg. A férfi a gyanú szerint nem létező, valamint valós, de tevékenységet nem végző amerikai, és máltai székhelyű cégekre hivatkozva 2012-től kezdődően gyűjtött pénzt a befektetőktől egy kiterjedt ügynöki hálózat segítségével. Az ügy pikantériája, hogy az MNB már februárban is megtiltotta a cégnek, hogy pénzügyi tevékenységet végezzen, a társaságot azonban ez nem zavarta különösebben, ugyanúgy folytatták a befektetések gyűjtését. A sértettek továbbra is gyakran milliós nagyságrendű összegeket bíztak a cégre, amely kiugróan magas hozamot ígért, és tőkegaranciát is vállalt. Összesen több mint 10 milliárd forintnyi pénzt gyűjtöttek ezzel a módszerrel. A jegybank a Fortress-ügyben augusztusban összesen 1,251 milliárd forintnyi bírságot szabott ki, ezt megelőzően az első félévben azonban még többször intézkednie kellett. A hatóság jogosulatlan tevékenység miatt összesen nyolc piacfelügyeleti eljárást zárt le, amelynek során 1,5 milliárd forintnyi bírságot szabott ki. A szankcionált vállalkozások ügyfélköre megközelítette a 10 ezer főt.

Tovább szigorítanának

A Fortresséhez hasonló ügyek elkerülését az MNB a jogszabályok szigorításával is segítené. Szeptember elején már bejelentette a jegybank, hogy megfontolja a Büntető Törvénykönyv módosításának kezdeményezését a jogalkotónál. A cél az lenne, hogy a jogosulatlan pénzügyi tevékenységet végzők a jelenleginél szigorúbb büntetőjogi következményekkel szembesüljenek, különösen akkor, ha a tiltó határozat ellenére is folytatják az illegális tevékenységet. Jelenleg a jogosulatlan pénzügyi tevékenység, a piramisjáték szervezése és a tőkebefektetési csalás egyaránt három év szabadságvesztéssel fenyegetett bűntett.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.