BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Finiséhez érkezett a Telekom Slovenije privatizációja – nem minden bonyodalom nélkül

Bár a privatizációs folyamat ezzel még nem ér véget, a Finance című szlovén nyelvű gazdasági napilap emlékeztet arra, hogy április 13-án járt le a határidő a szlovén Telekom (Telekom Slovenije, TS) megvételére vonatkozó ajánlatok beadására. Az első lépcsőben a 75 százalékos állami tulajdon, később a teljes vállalat átvételéről folynak majd a tárgyalások a nyertessel. 

A szlovén állam reményei szerint a legjobb ajánlat, az április 13-i tőzsdei jegyzés szerinti, részvényenkénti 129 eurós árfolyammal szemben elérheti a 140 eurót is, ebben az esetben a cég 915 millió euróért kelne el. A hírek szerint azonban a Deutsche Telekom, a brit Cinven és az egyesült államokbeli Providence befektetési alap egyaránt 115 euró körüli vételárat ajánl. Független megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy néhány éve, a Janša kormány idején egy izlandi cég még 400 eurós részvényenkénti ajánlatot tett, az akkori kormány azonban lemondta a privatizációt.

A TS helyzete azóta sokat gyengült, köszönhetően annak is, hogy  gazdasági versenyt sértő magatartás miatt jelentős mértékű bírságot volt kénytelen kifizetni a vállalat, amely így a 2014.évi, 754 millió euró árbevétele után mindössze 1,45 millió euró nyereséget könyvelhetett el.

A helyzetet bonyolítja, hogy Janko Veber, a miniszterelnök, Miloš Cerar pártjával (SMC) szövetséges szociáldemokratákat képviselő honvédelmi miniszter megrendelésére olyan tanulmány készült, amely szerint a TS privatizációja nemzetbiztonsági kockázatot jelent. A Miloš Cerar kormányfő válaszul érzékeltette, hogy elvárja a miniszter lemondását, aki azonban a jelek szerint nem hajlandó erre. A vita (amint arra még a Reuters hírügynökség is utalt), lassíthatja, sőt, átmenetileg le is állíthatja a privatizációt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.