BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Keletre nyit a Gazprom is

Európairól eurázsiai vált az orosz Gazprom növekedési stratégiája Alekszej Miller, a társaság igazgatósági elnöke szerint, aki erről a tegnapi, berlini Valdai konferencián tartott előadást. „Az eurázsiai modell nem rövid életű. Meglévő, részben európai üzleti stratégiánkból nőtt ki” – jelentette ki. A következő években az ázsiai piac határozhatja meg az energiaárak-képzését.

A Gazprom döntése mögött részben az áll, hogy változik az európai energiapiaci modell is, mégpedig nem túl jó irányba. Miller magyarázata szerint ugyanis eddig az energiabiztonságot a némi diverzifikációval kiegészített, kölcsönös függés adta.

A mostani modell viszont feltételezi a teljes diverzifikációt a források, a termelők, a vezetékek, a feldolgozás és az értéklánc többi eleme esetében is, ami komoly energiabiztonsági kockázatot jelent. Fontos kockázatforrás például a szerződések take or pay kitételének elmaradása, hiszen a termelők, stabil bevétel nélkül nem tudják fenntartani azon kapacitásaikat, amelyeket éppen hosszú távú szerződéseik teljesítése érdekében építettek ki. (A take or pay szerint akkor is ki kell fizetnie a megrendelt gáz árát, ha a gázt a megrendelő nem veszi át.) „Az EU-nak világosan ki kell mondania, akarja-e ezen kapacitások fenntartását” – hangsúlyozta.

A Gazprom kész együttműködni az Európai Energiaunióval, és betartja az európai piac szabályait. Arra a vádra, hogy a Gazprom országonként más-más árat alkalmaz, Miller azzal reagált, hogy ha Európa egyenlő, vagy egyetlen árképzést akar, akkor az Európai Bizottság nem a legalacsonyabb, hanem a legmagasabb árat fogja majd alapul venni.
A szakember komoly tranzitkockázatot is lát az említett „új modell”, de Ukrajna miatt is.

Ezért, miután 2019-ben lejár a 2009-ben kötött ukrajnai tranzit-szerződése, már nem kíván gázt szállítani keleti szomszédunkon keresztül. „Az európai-orosz kapcsolatok leggyengébb láncszeme éppen az ukrajnai hálózat” – mutatott rá. Emlékeztetett, hogy az orosz kormány már gázár-kedvezményt is adott Ukrajnának, és továbbiakról is tárgyal, a Gazprom pedig nem él a take or pay formula lehetőségével.

Viszont a fentiek miatt a Gazprom maga is diverzifikálni kénytelen a kivitelét, például a Török Áramlat gázvezeték lefektetésével. „Ha bárki blokkolni akarná a projektet, nagyot hibázna. Egyrészt, mert akkor a vezeték gáza más piacra is elmehet, másrészt szünetelhetünk is ha kell, és erre nagyon sokáig képesek vagyunk” – figyelmeztetett.

Meglátása szerint a szállítókapacitások híján lévő Európának nagy szüksége van a Török Áramlatra, amelyen keresztül új, EU-n belüli interkonnektor jön majd létre. A Gazprom megfontolja, ha be kívánnák vonni a térségi Eastring gázprojektbe, de akárhogyan is történik, a társaság szigorúan az EU harmadik energiacsomagja előírásai mentén dolgozik.

A Gazprom európai eladásai a második negyedévben több mint 11 százalékkal nőttek. A harmadik negyedév árai alacsonyabbra várhatók, majd drágulás következhet. Mindezek alapján a Gazprom 2015-ben exportja emelkedésére számít.

A Gazprom bízik benne, hogy az EU módosítani fogja az energiapolitikáját, hiszen az energiabiztonságot a kölcsönös függésen alapuló projektek adják. A bizalom megsérült, de újraépíthető, és a Gazprom jelentős akár jelentős és pótolhatatlan európai gázeladó is maradhat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.