BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megváratják a Richtert Amerikában

Valóra váltak a Richter félelmei, az amerikai hatóság mégsem engedélyezte a társaság saját fejlesztésű gyógyszerét, hanem három hónappal elhalasztotta a döntést. Már tavaly ősszel meg kellett volna érkeznie az FDA-engedélynek, ám a Richter skizofrénia és az I. típusú bipoláris betegséghez társuló mániás vagy kevert epizódok kezelésére szolgáló gyógyszere még mindig várólistán van. A Cariprazine, amelyet az Allergan (korábban Actavis, illetve Forest Labs) vezetne be az Egyesült Államok gyógyszerpiacán, már 2015 végén forgalomba kerülhetett volna, ha a legutóbb jelzett határidőre, azaz a második negyedév végére megérkezik a hatósági jóváhagyás. A Food and Drug Administration (FDA) azonban jelezte, további három hónapot vesz igénybe a Richter és az Allergan által beadott iratanyag kiértékelése, mivel a két cég által beadott iratanyag „jelentős kiegészítésnek” minősül. A tegnap reggel bejelentett halasztásra eladással reagáltak a befektetők, a Richter részvénye 3 százalékos mínuszban, 4250 forinton fejezte be a kereskedést.

A gyógyszercég már májusban jelezte, hogy nincs kőbe vésve a korábban megcélzott június végi időpont, és partnerétől olyan jelzések érkeztek, hogy az amerikai jóváhagyás csúszhat. A befektetőket így nem érhette teljesen váratlanul a mostani bejelentés, ám többekben felerősödhetett a kétely, hogy a gyógyszer még időben, a konkurens termékek előtt meg tud-e jelenni a piacon. A gyorsaság ugyanis dollármilliókban mérhető, minden hónap késlekedéssel rövidül az az időszak, amíg az új típusú gyógyszert oltalom védi. Az Egyesült Államok a pszichés betegségekre felírt gyógyszerek legnagyobb piaca, nem véletlen, hogy a Richter itt szeretett volna minél előbb megjelenni. Ráadásul az amerikai partner korábban meglepően optimista bevételi várakozásokat tett közzé a Cariprazine-nal kapcsolatban. Az Actavis egy befektetői prezentációban teljes felfutás esetén 350 millió és egymilliárd dollár közé tette a gyógyszerből várható éves bevételt. (A Richter tavalyi teljes árbevétele 1,3 milliárd dollár volt.)

A Richter részvénye a tegnapi esés ellenére is 20 százalékot emelkedett már idén, vagyis van miből profitot realizálniuk a befektetőknek. A görög huzavona és a nyári visszaeső likviditás miatt pedig egyébként is visszafogott a vételi érdeklődés a tőzsdéken, ami fokozottan érvényes a budapesti részvénypiacra.

A Világgazdaságnak nyilatkozó elemzők nem tűnnek túl pesszimistának a halasztás miatt. A szakértők véleménye szerint a késedelem nem veszélyezteti a gyógyszer sikerét, azaz végül meg fogja kapni a jóváhagyást a Richter. A három hónapos csúszás pedig csak kisebb csökkenést okoz a cég idei várható eredményében. A Richter mérföldkő fizetésre jogosult amerikai partnerétől az engedély megszerzésének esetén, ennek idei megvalósulását látják kevésbé megalapozottnak az elemzők. A Concorde emiatt 4 százalékkal csökkentette üzemi eredmény várakozását, ám az még így is 16 százalékkal magasabb a tavaly realizáltnál. Az Ipopema elemzője kiemelte, hogy a tegnapi esés mérsékelt forgalom mellett következett be, a nagy külföldi szereplők nem jelentek meg tömegesen az eladói oldalon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.