BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A taxisoknak veszély és csáberő a menekültszállítás

A taxisszervezet több hónapja folyamatosan tájékoztatja a vállalkozókat arról, hogy tevékenységi engedélyük kockáztatása mellett kétszer is gondolják meg, hogy vállalják-e a menekültek szállítását – mondta a Világgazdaságnak Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke. A taxisok többsége ódzkodik ezektől a fuvaroktól, inkább elkerülik azokat a helyeket, ahol találkozhatnának a migránsokkal. De akad taxis, aki az esetenként nem kis összeg – például ezer euró – reményében kockáztat, vagyis felveszi ezeket az utasokat.

A taxisok nincsenek könnyű helyzetben, ők nem ragaszkodhatnak ahhoz, hogy ellenőrizzék utasaik személyazonosságát, papírjait. Mégis meg kell tagadniuk a szállítást a viteldíj megfizetésére képes – migránsnak vélt – utasoktól. A személyszállításról szóló törvény és a taxisrendelet adhat útmutatást nekik. Ezek szerint akkor tagadható meg az utasok szállítása, ha a bűncselekmény gyanúja fennáll, vagyis ha olyan személyt szállítanak, akik elkövethetik a bűncselekményt – magyarázta Metál.

A taxisoknak azzal is tisztában kell lenniük, hogy vizsgálat alá vonhatóak, mire már volt is példa. Ezek az eljárások még folyamatban vannak. Olyan is előfordult már, hogy a taxis járművét három hónapra lefoglalta a hatóság – mondta Metál. Ráadásul a Btk. tervezett szigorítása után, szeptember 15-től akár ötévi, szervezett formában elkövetett cselekmény esetében pedig 10 évi büntetésre is számíthatnak.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) már korábban jelezte, hogy szervezett bűnözői csoportok (fehér vagy sárga rendszámú autókkal) „látnak fantáziát” az embercsempészetben. Metál az ORFK-tól közérdekű adatot kért, az elnök aziránt érdeklődött, hogy hány esetben indult eljárás – részben taxisokkal szemben – az embercsempészet miatt.

Jelenleg az évek óta érvényben lévő utazási kedvezményekben részesülnek a menekültek. Ezek a kedvezmények kétfélék lehetnek: egyrészt a helyközi utazási kedvezmény, másrészt a 65. életévüket betöltött személyek utazási kedvezménye – tájékoztatott a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A hétvégén helyreállt a vonatközlekedés, miután Ausztria és Németország úgy döntött, befogadja a Magyarországról érkezőket. A Keleti pályaudvaron is lassan normalizálódik a helyzet, a korábbi késések is csökkennek. Hegyeshalomnál tegnap még át kellett szállni, de minden nemzetközi vonatot elindított a MÁV – közölte az MTI-vel Peiper Károly, a Mávinform sajtóügyeletese. A Nyugat felé óránként induló szerelvényeket a szokásosnál több kocsival indították el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.