BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Leporolták az útdíjszabályt, újabb szakaszok díjfizetősek

Aktualizálta a nemzeti fejlesztési miniszter az elektronikus útdíjról (ED) szóló rendeletet, és újabb szakaszokat is bevontak a díjfizetős utak közé – közölte a Világgazdasággal a tárca a Magyar Közlönyben most megjelent változásokkal kapcsolatban. Az ED-rendszer bevezetésekor az országot lefedő fizetős utakat kisebb egységekre, elemi útszakaszokra bontották.

Ennek lehettek torz következményei is. Előfordul például, hogy egyes fuvarozók az egy elemi szakaszból csak egy nagyon rövid részt használnak rendszeresen, de azért mégis a teljes szakaszra eső, jelentős összeget kell fizetniük, miközben a rendszer alapja épp a felhasználóarányos fizetés. Erre a problémára korábban már a fuvarozószervezetek is felhívták a kormány figyelmét. A mostani felülvizsgálat során arra is törekedtek a szakemberek, hogy annak eredménye jobban igazodjon a fuvarozók elvárásaihoz, vagyis csak azon az elemi szakaszon kelljen fizetniük, ahol az indokolt.

A minisztérium egyébként évente felülvizsgálja az elemi díjszakaszokat, és az időközben bekövetkezett változásokat, észrevételeket „átvezetik” a jogszabályba. Most is ez történt, vagyis a közelmúltban átadott utakra is kiterjesztik a díjfizetést: például az M43 országhatárig tartó szakaszán vagy az M85 korábban átadott részein októbertől kell fizetni a teherautók után. November elsejétől pedig azokon a fő gyorsforgalmi utakon is kell majd díjat fizetni a fuvarozóknak, amelyeket az év hátralevő részében adnak át.

A rendelet módosítása csak a teherautók után fizetett díjra vonatkozik, vagyis nem érinti az egyéb járművek után fizetendő „e-matrica”-tarifákat. A jogszabály korrekciójától a minisztérium nem vár jelentős bevételgyarapodást, hisz nem is ez volt a cél, hanem a jogszabály aktualizálása – tették hozzá a minisztériumban. A 3,5 tonnánál nehezebb teherautók 2013. július 1-jétől fizetnek használatarányos útdíjat gyorsforgalmi valamint főutakon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.