BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Beszáll a Google a tabletháborúba

Új okostelefonok, operációs rendszer és egy tablet alkotja a Google csapatát, amellyel a mobil eszközök piacából igyekszik nagyobb szeletet kihasítani magának. A Nexus P6 a nagy teljesítményre vágyók és a fotózni szeretők igényeit is kiszolgálja, míg a Pixel C nevű androidos táblagéppel valószínűleg az üzleti szegmensbe igyekszik betörni a vállalat.

A Google pillanataival folytatódott a nagy technológiai cégek őszi eszközparádéja, a társaság keddi nagy eseményén az előzetes várakozásoknak megfelelően okostelefonokat, új operációs rendszert és táblagépet is bemutatott.

A titoktartásban nem bizonyult túl sikeresnek a Google, hiszen már a múlt héten kiszivárgott számos olyan információ az új okosmobilokról, amely valósnak bizonyult. A Nexus 5X-et az LG-vel együttműködve hozta össze a cég, a készülék 5,2 colos kijelzővel rendelkezik.

Az új mobiltelefon 1,8 gigaherzes Qualcomm Snapdragon processzort kapott, és 2 gigabyte-os memóriát építettek be, ami komoly teljesítményt ígér. Elégedettek lehetnek azok is, akiknek a fotózási képességek is fontosak, hiszen a hátoldali kamera 12,3, míg az előlapi 5 megapixeles. Mindkét képérzékelő szenzor több fényt képes „elnyelni”, mint bármelyik korábbi Nexus modell, így fényesebb és részletgazdag képek készítésére képes még az ideálisnál rosszabb fényviszonyok között is.

A Nexus 5X képes 4K videók rögzítésére is. Az eszközbe ujjlenyomat-leolvasót is beépítettek, így egy érintéssel is aktiválható. A Google Nexus Imprintnek nevezte el ezt a funkciót, amely működik az Android Pay mobil fizetési megoldással is, úgyhogy az amerikai felhasználók ezzel a telefonnal is fizethetnek majd.

A teljesítmény és a fotózási élmény meghatározó jellemzője a másik most bemutatott modellnek, a Nexus 6P-nek is.

A Huawei által gyártott eszköz 5,7 colos kijelzővel bír, vagyis már a phablet kategóriába sorolható, és nem lenne meglepő, ha az üzleti felhasználók körében is népszerűnek bizonyulna. Nyolcmagos Snapdragon processzort kapott, és igen tekintélyes, 3450 milliamperórás akkumulátort, ami alapján bízhatnak abban a felhasználók, hogy hosszabb ideig is képes működni feltöltés nélkül. Ha lemerülnek, akkor sincs igazán nagy baj, hiszen beépítettek egy olyan gyorstöltőt, amellyel tíz perc alatt akár hétórányi üzemidőre is fel lehet tölteni a telefont. Természetesen ez az eszköz is támogatja az ujjlenyomattal történő aktiválást. A hátoldali kamerája ugyanolyan felbontású, mint a Nexus 5X-é, azonban az elöl található nagyobb, 8 megapixeles, vagyis ideális szelfi készítésére.

Mindkét okosmobilon már az új androidos operációs rendszer, a Marshmallow található, amelyet már májusban, a nagy fejlesztői rendezvényen, az I/O-n beharangozott a Google. A rendszer a „Now on Tap” nevű funkciónak köszönhetően egy digitális személyi asszisztenssel segíti a felhasználót, de egy speciális funkcióval meghosszabbították az akkumulátorok üzemidejét is, sőt a felhasználói szokások elemzésével aktiváláskor előresorolja azokat az alkalmazásokat, amelyeket gyakran használ a készülék tulajdonosa, meggyorsítva azok elérését.

Érdekesség, hogy az új Nexus okostelefonokat csak online lehet megvásárolni, a Google Store-ban. Az előrendeléseket már le lehet adni, a kiszállítások azonban csak október 19-én kezdődnek. Az első Nexus esetében is hasonló modellel dolgozott a Google, a következő verziók azonban a mobilszolgáltatóknál is kaphatók voltak.

A Nexus 5X árazása egyelőre nem ismert, a nagyobb modellről azonban már vannak információk. Az Egyesült Államokban a legolcsóbb, 32 gigabyte-os tárhelyet kínáló verzió 499 dollárért (139 ezer forint) kapható, Európában azonban lényegesen drágább, a briteknél 449 font (190 ezer forint) Franciaországban például 649 euróba (203 ezer forint) kerül. A magyar felhasználók számára valamikor az év vége felé lesz elérhető, azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy mennyiért. A francia árból kiindulva, és figyelembe véve, hogy nálunk magasabb az áfa, az árat figyelembe véve is a prémiumkategóriába tartozik majd a Nexus 6P.

Azért sikerült meglepetést is okoznia a Google-nek, mégpedig egy új táblagéppel, amelyet a vállalat Pixel nevű fejlesztői csapata hozott létre. A Pixel C nevű készülék (C mint convertible, vagyis átalakítható) 10,2 colos képernyőt kapott, felbontása nagyobb, mint az Apple Retina kijelzős készülékeinek. Az eszközt 3 gigabyte-nyi memóriával és Nvidia X1 processzorral látták el, és egy csatlakoztatható billentyűzetet is készítettek hozzá, ami azt valószínűsíti, hogy a Google ezzel beszáll az üzleti felhasználókért vívott versenybe. A cég azonban koránt sincs könnyű helyzetben, hiszen az Apple a pár hete bemutatott 12,9 colos iPad Próval is ezt a szegmenst célozza, de a Microsoft és a Samsung is erősít ezen a területen.

Őszi pezsgés

Rendkívül izgalmas őszt produkáltak a mobil eszközök rajongói számára a legnagyobb gyártók, hiszen egymást követik a nagy bejelentő események. A sort tulajdonképpen az IFA nyitotta, a szeptember elején megrendezett technológiai kiállításon a többi között a Huawei, a Lenovo és a Sony is új csúcstelefonokat mutatott be. Még szinte be sem zártak a berlini esemény kapui, amikor az Apple követelt magának figyelmet, a mobilipar egyik leginkább várt idei eseményével, szeptember 9-én.

A cég az új iPhone-ok mellett a már említett iPad Próval jelezte, hogy melyek a stratégiai irányok számára. A Google mostani rendezvényét pedig a jövő héten egy másik világcég, a Microsoft show-ja követi, a vállalat október hatodikán várhatóan két új Lumia okostelefont és a Surface Pro új verzióját mutatja majd be.

A cég az új iPhone-ok mellett a már említett iPad Próval jelezte, hogy melyek a stratégiai irányok számára. A Google mostani rendezvényét pedig a jövő héten egy másik világcég, a Microsoft show-ja követi, a vállalat október hatodikán várhatóan két új Lumia okostelefont és a Surface Pro új verzióját mutatja majd be. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.