BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Baj van: marad dolgozó egyáltalán, aki megépítse a házakat?

Az építési piac elmúlt két évi bővülése felszínre hozta az építőipari szakmunkáshiányt, illetve a képzés hiányosságait - hívta fel a figyelmet az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ).

Az ÉVOSZ októberben felmérést készített 400 cég megkeresésével az építőipari szakképzés helyzetének és a cégek közreműködésének értékeléséhez.

A szövetség közleménye szerint a válaszadó cégek háromnegyede jelezte, hogy az alacsony megrendelés-állomány ellenére nincs elegendő szakképzett munkaerő a piacon. Hiányszakmaként említették az Országos Képzési Jegyzékben megtalálható építőipari szakmák csaknem felét; legtöbben a kőműves, ács, bádogos, burkoló, asztalos, vasbetonszerelő, központi fűtés szerelő, villanyszerelő, valamint az épület- és szerkezetlakatos szakmát jelölték meg.

Munkaerő-felvétel esetén a vállalkozások többségénél előnyt élveznek a gyakorlattal már rendelkező szakmunkások, ezek felénél inkább a fiatalabb korosztályt választják.

Az elemzés szerint a vállalkozásoknál gyakorlati képzésben részt vevő szakmunkást csak a cégek 25 százaléka tekinti lehetséges új munkaerőnek. Ennek indoka egyrészt az, hogy a kezdő szakmunkások gyakorlati tudását és önálló munkavégzését gyengének minősítik a cégek, másrészt elméleti tudásuk közepes szintű. Motiváltságuk is alacsony, ami részben a bérszínvonal alacsony szintjével magyarázható.

Miközben a duális képzési rendszert majdnem minden cég ismeri, a válaszadóknak csak 16 százaléka vesz részt aktívan a szakmunkástanulók gyakorlati képzésében. A részvételi hajlandóság elsősorban a bonyolult adminisztráció, illetve a jogi és pénzügyi feltételek nem kellő ismerete miatt alacsony.

A válaszadók egyharmada jelezte, hogy részt vennének a gyakorlati képzésben, de jelentkező hiányában nem tudják ezt megtenni. Azon vállalkozások, amelyek vállalják a gyakorlati képzést, átlagosan 3-4 szakmunkástanulót foglalkoztatnak. A képzés főleg a kőműves, ács, asztalos, festő szakmákban folyik.

A szűkös anyagi lehetőségek miatt a cégek 75 százaléka nem vesz részt az építőipari szakmák pályaválasztók körében történő népszerűsítésben.

A statisztikai adatok alapján az építőipar teljesítménye lassan emelkedik, a vállalkozások szerződésállománya várakozásaik szerint a közeljövőben megtorpan. Ehhez igazítják létszámukat, és az élőmunka-ráfordításon számottevően nem terveznek változtatni.

A cégek továbbra is inkább a meglévő állomány képzésére helyeznek nagyobb hangsúlyt, elsősorban a szellemi foglalkozásúak és a menedzsment körében. A válaszadók negyede azonban egyáltalán nem képzi munkavállalóit, és a jövőben sem kíván ezzel foglalkozni.

A gyakorlati képzésre vonatkozó, 2016 januártól hatályos jogszabályok kedvezőbb finanszírozási feltételeket fognak biztosítani a vállalkozások számára, ha szakmunkástanulók gyakorlati képzésében részt vesznek - hívta fel a figyelmet a szövetség.

Az ÉVOSZ tájékoztatása szerint mintegy 270 ezren dolgoznak az ágazatban. Az alkalmazotti státusban, munkaszerződéssel foglalkoztatottak száma nem éri el a 120 ezret, és körülbelül minden második embert vállalkozóként megbízási szerződéssel, vagy egyéb módon foglalkoztatják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.