BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Indul a jegyigénylés az Eb-re! Szerencsére is szükség lesz

Egy-egy meccsre jó eséllyel szerezhetnek jegyet a magyar szurkolók az Eb-re, annak viszont kisebb a valószínűsége, hogy egy nagyobb társaság ugyanoda kapjon jegyet. Hacsak nem követik végig a csapatot – jóval több pénzért.

Ma déltől már lehet is jelentkezni a foci-Eb-re a jegyekért, miután eldőlt, hogy Ausztria, Izland és Portugália lesz a magyar csapat ellenfele. Aki jegyet szeretne, az megússza a versenyfutást az idővel, cserébe több mint egy hónapig várhat arra, hogy eldőljön, sikeres-e az igénylése. Közben sokkal kisebb lesz az esélye annak, hogy azzal a társasággal mehet meccsre, amellyel szeretne.

A jegyértékesítés kizárólag online történik, az UEFA rendszerén keresztül (Euro2016.com). Mától január 18-ig minden szurkoló csak a saját válogatottja meccseire kérhet jegyeket. Ha több igénylés fut be, mint ahány hely van, akkor sorsolnak. A legdrágább jegyeket a csoportmeccsekre és a nyolcaddöntőkre 145 euróért adják, a legolcsóbbakat 25 euróért.

A problémát az jelenti, hogy egy ember egy meccsre legfeljebb négy jegyet igényelhet. Vagyis hiába szeretne egy nagyobb baráti társaság vagy ötfős család együtt szurkolni, nincs garancia arra, hogy mindannyian ugyanazokra a meccsekre tudnak elmenni.

Az UEFA minden meccs jegyeinek 20-20 százalékát a két csapat szurkolóinak tartja fent, a többi a semlegeseké. Vagyis Bordeaux-ban az osztrákok ellen alig több mint 8 ezer, Marseille-ben Izland ellen több mint 13 ezer, a lyoni magyar–portugálon pedig 11 ezer magyar szurkoló lehet jelen. A túljelentkezés a belépők maradék 60 százalékára óriási volt: ezeket már nyáron lehetett igényelni, egymillió jegyet kínált az UEFA, és 11,26 millióan jelentkeztek.

Az izgalmakat azonban el lehet kerülni, kissé drágábban. Aki szeretné mindenhova elkísérni a csapatát, igényelheti a Follow My Team opciót is, ez azonban a legalsóbb árkategóriában nem választható. Azaz a legolcsóbb jegynél több mint kétszer annyiba kerül a lehetőség. Ehhez jön még a szállás és az utazás költsége, igaz, könnyebbséget jelent, hogy a csoportkörben Dél-Franciaországban maradnak a magyar szurkolók.

Autóval sokkal hosszadalmasabb ugyan az út, de ha nem egyedül megyünk, akkor a költségek szempontjából jobban megéri. Miután a magyar a csapat dél-franciaországi városokban játszik, érdemes Nizzát megcélozva eljutni a helyszínekre. A Budapest–Nizza távot, amely körülbelül 1300 kilométer, megúszhatjuk 32 ezer forintos benzinköltséggel, de hozzá kell számolni a pár tízezer forintos sztrádahasználati díjat, vagyis a dél-franciaországi városba körülbelül 50-60 ezer forintba kerül az odautazás költsége, és bő tízórás az út.

Ha időt akarunk spórolni, akkor a repülőt választhatjuk, az utazás szűk két óra, amire még rájön a reptéri checking. Budapestről Nizzába június 17-re, péntekre jelenleg csaknem hatvanezer forintért lehet normál jegyet foglalni a Wizz Air járatára, de ha 13-át választjuk, akkor még vehetünk negyvenezerért, bár a pluszszolgáltatásokkal együtt akkorra is hatvanezerbe kerül a jegy egy útra. A Lyonba vagy a környékre tartók is választhatják a repülőt: az EasyJet 2016-os nyári menetrendjében közvetlen lyoni járatot indít Budapestről. Ha most foglal valaki június 16-ra, akkor a legolcsóbb jegy ára nem egész 19 ezer forint. A diszkontcégeknél a repülőjegyárak folyamatosan változnak, de ha időben sikerül foglalni, akkor egy odaút ára negyven-ötven ezer forintból kijöhet személyenként a térségben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.