BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Trendforduló a láthatáron az építőiparban

2016-ban arra lehet számítani, hogy az egészségügyi, oktatási épületek, sportlétesítmények építésénél lesz bővülés.

Sem a piaci szereplőket, sem az elemzőket nem lepte meg, hogy tavaly novemberben az építőipari termelés volumene 0,2 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbi ütemhez képest. Az év első tizenegy hónapjában a szektor termelése 2,8 százalékkal bővült 2014-hez képest. Az építőipari vállalkozások november végi szerződésállományának volumene majdnem 46 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel korábban. A rendelésállomány drasztikus csökkenése előrevetítette az építőipar teljesítményének visszaesését, az eddigi adatok szerint az ágazat teljesítménye 2015-ben valószínűleg stagnált, az éves kibocsátás körülbelül a 2014-es 2100 milliárd forintos szinten fog maradni – mondta az MTI-nek Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke.

Ugyanakkor trendforduló van kibontakozóban: míg az elmúlt két-három évben a mély-, út- és vasútépítés, területén volt dinamikus a növekedés, 2016-ban arra lehet számítani, hogy az egészségügyi, oktatási épületek, sportlétesítmények építésénél lesz bővülés – tette hozzá Koji László. Az ÉVOSZ szerint za új otthonteremtési program és lakástámogatási rendszer az év második felében hozhat növekedést a kivitelezőknek, valamint 2017-ben az új lakóingatlanok számának emelkedésében éreztetheti majd hatását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.