BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új nagykereskedelmi gáztarifákat vezettek be

Hatékonyságjavításra kell fordítani a többletnyereséget.

A most indult negyedévben a Magyar Földgázkereskedő (MFGK) Zrt. a Főgáznak egy kicsit drágábban, a GSEM-nek és a Tigáznak pedig kicsit olcsóbban adhatja el a gázt, mint 2015 utolsó három hónapjában. A gáztörvény év végi módosítása határozza meg, hogy az MFGK mely forrásból, mennyi és milyen maximált áron adhat el földgázt az egyetemes szolgáltatás számára. Ez három céget érint. A Főgáznál a cég léegfeljebb 6,162 forintos árat érvényesíthet, a GDF Suez Energia Magyarország Zrt. esetében 6,381, a Tigáznál pedig 6,989 forintot. Az érvényesíthető szállítási és tárolási kapacitásdíj nem változott. A rendeletmódosítás nyomán a Főgáz az előző negyedévesnél 44,2 fillérrel drágábban juthat gázhoz, a GSEM viszont 19 fillérrel olcsóbban, és a Tigáz is spórolhat 0,4 fillért kilowatóránként. Az MFGK a hazai termelésű gázért kilowattóránként legfeljebb 2,949 forintot fizethet, ugyanannyit, mint 2015 utolsó negyedében. Ezen az átvételi áron múlik, hogy a hazai termelőknek mennyire éri meg gázt felhozniuk.

Megjelent az a módszertan is, amely alapján eldönthető, hogy a távhőtermelők mely költségei milyen mértékben és feltételekkel számítanak indokoltnak, és melyek nem. Ennek alapján (is) készít az energiahivatal javaslatot arra a tarifára, amelyet az érintett erőművek alkalmazhatnak az egyetemes távhőszolgáltató vevőikkel szemben.

Nem változott, hogy mekkora nyereségtényezőt kell figyelembe venni: ez a kapcsolt vagy megújuló forrást hasznosító termelők esetében 4,5 százalék, másutt 2 százalék lehet. Új viszont, hogy a nyereségkorlát feletti eredményt két éven belül a társaság energiahatékonyságának növelésére vagy költségének csökkentése kell fordítani. Eddig a termelőnél keletkező többletet tovább kellett adni a szolgáltatónak, a szolgáltatónál keletkezőt pedig a végfelhasználóknak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.