BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább zsugorodik a tabletek piaca

Az idén sem áll meg a csökkenés a táblagépek piacán, az IDC előrejelzése szerint 195 milliót adhatnak el ezekből a készülékekből, 5,9 százalékkal kevesebbet, mint 2014-ben. Ez a tavalyi drámai visszaesés után újabb rossz hír a gyártóknak, akik abban reménykedhetnek, hogy a csatlakoztatható billentyűzettel ellátott eszközök megfordítják majd a trendet. A piackutató prognózisa alapján a következő néhány évben kisebb, néhány százalékos bővülés már elképzelhető ebben a szegmensben, igaz, ez főleg a már említett hibrid készülékeknek lesz köszönhető. Az IDC szakértői azzal számolnak, hogy a notebookok teljesítményét nagyfokú mobilitással ötvöző eszközökből a tavalyi 16,6 millió után 2020-ban már 63,8 milliót adnak el.

A múlt évben 206,8 millió tabletet vásároltak világszerte, ez 10,1 százalékos zuhanást jelentett a 2014-es értékhez képest. A jelenség hátterében részben a hosszabb életciklus áll, hiszen a fejlettebb piacokon sokan már harmadik, esetleg negyedik ilyen készüléküket szerzik be, és jellemzően mindig magasabb kategóriára váltanak. Vagyis mind a hardver, mind a beépített tudás tovább bírja, így ritkábban kell cserélni az eszközöket. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy egyre több gyártó dob piacra az okostelefonok és táblagépek közötti kategóriát képviselő, 6 és 7 hüvelyk közötti képernyővel ellátott készüléket, vagyis phabletet.
Tavaly ugyanakkor már jól látszott, hogy a többnyire Windows operációs rendszerrel ellátott kettő-az-egyben tabletek iránt egyre nagyobb a kereslet.

Az ezekbe beépített processzorok és a rendelkezésre álló memória már alkalmassá teszi őket arra, hogy reális alternatívái legyenek a notebookoknak, főleg ha figyelembe vesszük a csatlakoztatható billentyűzetben rendelkezésre álló többlettárhelyet. Legutóbb a Huawei állt elő egy ilyen hibrid eszközzel, a MateBookkal, de a múlt év végén az Apple, a Microsoft és a Samsung is bemutatott hasonló készüléket. A folyamat nagy nyertese a Windows operációs rendszer lehet, amelynek piaci részesedése a hibrid tableteknél az idei 53,3 százalékról 2020-ra 74,6 százalékra nőhet. Az IDC előrejelzése alapján a 9 hüvelykes, illetve ennél nagyobb táblagépek lesznek majd az igazán keresettek. A nagyobb méretű készülékek iránti növekvő igény, illetve a Windows elterjedése pedig arra utal, hogy egy olyan körben is komolyabb hódításba kezdhetnek a tabletek, ahol eddig kevésbé számoltak velük: az üzleti felhasználók táborában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.