BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olyat lép a Telekom, amire nem számítottunk

A jelenlegi akár öt másodperc helyett egy-két másodperc is elegendő lesz ahhoz, hogy felépüljön egy mobilhívás a Magyar Telekom 4G LTE hálózatán. A társaság ugyanis a későbbiekben a mobilinternetezésen túl a hangszolgáltatásokat is a 4G hálózaton bonyolítja – jelentette be Christopher Mattheisen, a távközlési társaság vezérigazgatója aki kedden elindította az első hívást, de a kereskedelmi szolgáltatásra még várni kell.

Jelenleg a 4G-s adathasználatra képes telefonok egy hívás indításakor a közelben elérhető 2G vagy 3G hálózatra váltanak, ami növeli a hívás felépülésének idejét. A 4G hanghívások megmaradnak majd a 4G hálózaton, így érezhető mértékben lecsökken majd a kapcsolás időtartama.

A VoLTE (Voice-over-LTE) technológiának köszönhetően a mobilinternetezésen túl a hangszolgáltatások is a 4G minőségében bonyolíthatóak le, ami elsősorban gyorsabb hívásfelépülést, HD hangminőséget és hívás közben is 4G sebességű adatkapcsolatot tesz lehetővé – tette hozzá Walter Goldenits, a cég műszaki vezérigazgató-helyettese. A teljesen IP-alapúvá váló telefonhívásoknak többek között az is előnye, hogy a 4G–n indított hívások a telefonok akkumulátorát is jóval kisebb mértékben terhelik meg, mint a hagyományos technológia. A Telekom 4G hálózata 2725 településen érhető el. A 4G hálózta beszéd célú használatához Voice-LTE képes telefon szükséges. Az új alkalmazás miatt azonban egyelőre még biztos nem kell félre tenni a – komoly összegből – kiépített 2G vagy 3G hálózatot, hisz azt egy ideig még használni fogja a cég. 

A mobil mellett a vezetékes szolgáltatásban is tovább lép a Telekom, amely tavaly tavasszal felgyorsította új generációs hálózatának a fejlesztését, aminek eredményeként arra számítanak, hogy idén év végére már 2,7 millió háztartásban lesz elérhető a Magyar Telekom nagysebességű, szélessávú internet-szolgáltatása – mondta a vezérigazgató. Idén saját forrásból több mint félmillió új háztartásba tervezik eljutni a szélessávot – ez száz ezerrel haladja meg a cég terveit -,  amelyből eddig 170 ezret már elért a Telekom – mondta Christopher Mattheisen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.