BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vegyesen indította az évet a Richter

Forintban közel 7, euróban 6 százalékkal nőtt a Richter üzemi eredménye 2016 első negyedévében, ami azonban egy egyszeri tételnek köszönhető. Annak, hogy a hazai gyógyszercég a januárban megvásárolt Gedeon Richter Rxmidas JV Co. Ltd. száz százalékának megszerzése kapcsán 3,45 milliárd forint bevételt számolt el. A Richter-csoport árbevétele ugyanis csak enyhén emelkedett január-március között, forinban 1,9, euróban 0,8 százalékkal.
Az elemzők számára pozitív meglepetést okozott, hogy a FÁK-térségben - különösen Oroszországban és Ukrajnában - az eladások tovább tudtak növekedni. Ehhez még hozzájárult a februári áremelés is, aminek következtében Oroszországban 6,6 százalékkal nőtt a forintban számolt bevétel, ráadásul úgy, hogy közben a rubel közel 18 százalékkal gyengült a forinttal szemben. Kína is jól húz, ismét 20 százalékkal növekedett.

Ezzel szemben leforrázta a piacot, hogy az Egyesült Államokban megfeleződött a bevétel. Elsősorban azért, mert a fogamzásgátló értékesítések a generikus verseny erősödése miatt nagy nyomás alá kerültek, miközben a Vraylar (cariprazine) eladása csak az első negyedév vége felé indult meg az USA-ban, vagyis ez az originális gyógyszer még nem tudott hozzájárulni érdemben az amerikai bevételhez. De a Richter eladásai Latin-Amerikában is visszaestek.

Az EU-ban viszont a cégnek sikerült 7 százalékot meghaladó mértékben növekednie. A legjobban, 22,3 százalékkal Románia bővült, ami viszont az elemzők szerint nem feltétlenül kedvező, mivel ott az alacsonyabb marginnal futó nagykereskedelmi szegmensnek van nagy aránya. Magyarország csak minimálisan, fél százalékkal bővült. Az EU15 országaiban viszont 6 százalékos volt a visszaesés a jelentős német és francia működés gyengébb teljesítménye miatt. Az Esmya még mindig jól hasít, a nőgyógyászati gyógyszerből származó bevétel továbbra is 50 százalékos bővülést mutatott, ami jobb a KBC Equitas által várt közel 40 százalékos növekedésnél is.

Kedvezőtlen, hogy a bruttó fedezeti hányad csak 60 százalék, ami a nyugat-európai és amerikai bevétel visszaesésével, a rubel gyengülésével és az alacsonyabb fedezetű nagykereskedelmi árbevétel részarányának növekedésével magyarázható. Ám ez nem érte váratlanul a piacot, hiszen a társaság februárban már előrevetítette, hogy az idén e körüli szintekre lehet számítani.

Magasabb lett az üzemi eredményhányad a menedzsment által egész évre előrejelzett 10 százaléknál, az egyszeri hatástól megtisztítva 12,7 százalék. Korai lenne azonban változtatni az előrejelzéseken, hiszen nincs arra garancia, hogy az értékesítések az év hátralévő részében is összességében az első negyedévihez hasonlóan alakulnak - közölte Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója ma reggeli sajtótájékoztatóján.

A cég K+F kiadásai több mint 9 százalékkal csökkentek az első negyedévben, míg az értékesítési és marketing költségek 2,4 százalékkal emelkedtek, főleg a nyugat-európai és a kínai költések miatt, az igazgatási és egyéb költségek pedig minimálisan zsugorodtak. Az a rubel gyengélkedése miatt nem meglepő, hogy a Richter pénzügyi eredménye csökkent, a viszont pozitívum, hogy a veszteség valamelyest alacsonyabb lett a vártnál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.