BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A leghidegebb télre tartalékolhat a Főgáz

Az eddigieknél sokkal több földgázt kell az egyetemes szolgáltatóknak betároltatniuk a következő télre. De emiatt már csak a Főgáz feje fájhat.

A lakosságot és a közintézményeket ellátó energiaszolgáltatóknak az idei télre a múlt évinél jóval több gázt kell betárolniuk a szabályozás módosítása miatt. A változás egyúttal pótlólagos piacot teremt az állami tulajdonú MVM Földgáztároló Zrt.-nek (MFGT) és az MMBF Zrt.-nek, amely a Magyar Fejlesztési Bank révén 51 százalékban állami kézben van. (A kisebbségi csomag a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetségé.) Többlettároltatási, így kiadási kötelezettsége viszont egyedül a szintén állami Főgáz Zrt.-nek lesz, amely október 1-jéig átveszi az utolsó lakossági ügyfelet is a területről kivonuló szolgáltatóktól.

A nagyobb tároltatási kényszer jókor jön az MFGT-nek, amelynek adózott eredménye az előző évi 3,7 milliárd forintról tavaly hirtelen 0,8 milliárdra esett, és alig talál vevőket szabad kapacitásaira. Egyik májusi aukcióján a két évre meghirdetett csomagjainak csak a 4 százaléka kelt el, egy másikon pedig az egyéves csomagokénak alig 22 százaléka. (Azóta más termékekre újabb aukciót is hirdetett, és továbbiakra is készül.)

Gázkereskedők szerint alacsonyabb díjak mellett kapósabbak lennének a szolgáltatásai. Tudni kell, hogy a hatósági tarifa csak egy ársapka, annak bátran alámehet bármelyik szolgáltató. Csak arra kell ügyelnie, hogy lehetőleg a maximális hasznot hozza ki a rábízott állami eszközökből.

A Főgáz tárolási kötelezettsége azért nőtt meg, mert míg eddig a szolgáltatóknak a téli időszakra várt lakossági igény 60 százalékát kellett minden év október 15-ig betárolniuk, mostantól az elmúlt tíz év telei közül a legmagasabb gázfelhasználásút kell alapul venniük a 60 százalék megállapításánál. A változtatást az ellátásbiztonság javításával indokolta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). A figyelembe veendő tíz évben éppen a legrégebbiben, 2006-ban volt a legnagyobb, 4,41 milliárd köbméteres a háztartási gázigény. Ez 2014-re 27 százalékkal 2,75 milliárd köbméterre esett, mert az elmúlt tíz évben jelentősen csökkent a háztartások fajlagos gázfelhasználása, az utóbbi telek pedig enyhék voltak. (A tavalyi adat a 2014-eshez hasonló lehet az enyhe tél miatt.) Hasonló vagy nagyobb arányban csökkent ezen belül a téli fajlagos gázigény is, amely főleg a fűtéshez kapcsolódik. Ám a Főgáz jól is járhat. Lehet, hogy most olcsón bespájzol, s a később esetleg dráguló gázból már kevesebbet kell vennie. Így tarifát sem kell emelnie, és még rezsicsökkentésre is maradhat tartaléka. Ehhez persze az kell, hogy a mostani beszerzési árral és a rárakódó tárolási díjjal jobban járjon, mint egy későbbi, esetleg drágább beszerzéssel, de kisebb tárolási kiadással. Igaz, e mérlegelési lehetőségét beszűkíti a nagyobb tárolási kötelezettsége.

Május 30-án 1,67 milliárd köbméter gáz volt a hazai tárolókban, ami 25 százalék körüli töltöttséget jelent. A tárolt gáz részben hazai termelésből, részben importból származott. Mivel a hazai gázt csak a lakosság használhatja fel, erre a Főgáznak nem csak elővásárlási, de egyedüli vételi joga is van, mert rajta kívül más már nem szolgáltat a háztartásoknak. Ha viszont a piacról olcsóbban vásárolhat, mint a tárolóból, akkor a hazai gázt nem kötelező átvennie.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.