BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zsugorodni kezdett az autópiac a Brexit után

A Brexit előszele már érezhető volt a júniusi európai újautó-eladásokon: amíg a kontinensen tovább nőtt a kereslet a személygépkocsik iránt, addig az Egyesült Királyságban négy év elteltével először esett vissza a forgalom – 0,8 százalékkal –, a szavazás bizonytalan kimenetelére visszavezethetően. A céges beszerzések 25 százalékkal zuhantak a briteknél. Az EU és az EFTA országaiban 6,5 százalékkal haladta meg a júniusi forgalom az egy évvel korábbit, összesen 1,507 millió autóra szereltek rendszámtáblát az Európai Járműgyártók Szövetségének (ACEA) adatai szerint. Ezzel immár 34 hónapja tart a hegymenet a szektorban.

A Brexit mellett szezonális okok is közrejátszottak abban, hogy nem sikerült megismételni a májusi 16 százalékos bővülést. Olaszországban és Spanyolországban azonban tartották a két számjegyű tempót (11,9, illetve 11,2 százalék), de a legnagyobb, a német piacon mért 8,3 százalék is magas értéknek mondható, főként ha azt vesszük, hogy a kereskedők ezúttal „fukarkodtak” a kedvezményekkel, amennyiben a vételárból átlagosan elengedett 12 százalékot ennek nevezhetjük. A franciáknál azonban csak 0,8 százalékos pluszt mértek.

Júniusban Magyarország mutatta fel – Románia és Horvátország mögött – a legdinamikusabb fejlődést, 31,8 százalékot, ami 9685 autó eladását jelentette. Elemzők szerint Brexit után törvényszerűen szelídebb tempóra vált majd a növekedés, a második fél évre alig 3 százalékos bővülést valószínűsítenek.

Az európai piacvezető, a Volkswagen májusban némi lélegzethez jutott, s növekedéssel tudott zárni, ám júniusban a dízelbotrány miatt ismét a címlapokra került, ami a forgalom újbóli, ezúttal 0,6 százalékos visszaesését eredményezte. Konszernszinten azonban 1,5 százalékos volt a többlet, az Audi–Seat–Škoda–Porsche-kvartettnek köszönhetően. A luxuskategóriában a Mercedes és a BMW hozta a formáját (16 és 14,6 százalék), míg az Audi forgalma stagnált. Az olcsóbb autókat gyártó Renault és Fiat (21,2 illetve 13,9 százalék) is erős hónapot zárt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.