BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erősítene a Richter Oroszországban

Jelentősen növelné a Richter gyógyszergyártó-kapacitását és exportját 2020-ig Oroszországban, mely már most is a legnagyobb és legfontosabb piaca.

A Richter arra törekszik, hogy a legígéretesebb termékét, a skizofrénia kezelésére alkalmas cariprazine-t mielőbb törzskönyveztetni tudja Oroszországban is - jelentette ki Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója mai sajtótájékoztatóján az oroszországi Jegorjevszkben. Annak kapcsán, hogy a legnagyobb hazai gyógyszercég húsz éve nyitotta meg a gyárát a Moszkvától mintegy száz kilométerre lévő településen, az üzem ma 422 főnek ad munkát. A Gedeon Richter-RUS tavaly 121,2 millió euróra tett szert 35,6 millió doboz értékesítéséből, orosz piaci részesedése 2,22 százalék, ezzel 14. az országban jelen lévő gyártók listáján. A kilencedik a kiskereskedelmi gyógyszerpiacon, ezen belül viszont a vényköteles termékek kiskereskedelmében a második.

A Richter húsz év alatt összesen 100 millió euró értékű beruházást hajtott végre Oroszországban, mely ma a legnagyobb és legfontosabb piaca. A társaság közel 600 millió eurós idei első félévi árbevételének a 21,4 százalékát itt realizálta. Ennél magasabb arányt egyetlen ország forgalma sem ért el, a magyar piacon például pont fele ekkora forgalmat bonyolított le a legnagyobb hazai gyógyszercég. A többi – mindenekelőtt Moszkvában, Szentpétervárott és Krasznodarban meglévő – irodájával együtt a Richter összesen 1500 főt foglalkoztat Oroszországban, ennél több alkalmazottja csak Magyarországon van.

Oroszországban a Richter 2016 első felében alacsonyabb árbevételt ért el, mint az előző év azonos időszakában. Igaz, a forgalom csak euróban kifejezve esett vissza, amiatt, hogy a rubel egy év alatt 25 százalékkal értékelődött le az uniós pénzzel szemben. Ezt csak részben tudta ellensúlyozni a rubelben mért árbevétel növekedése. A különféle fizetőeszközökben épp ezért egészen másképp alakult az árbevétel. Euróban számolva a Richter oroszországi forgalma 2016 első hat hónapja alatt 10,2 millióval esett vissza, rubelben nézve viszont közel 1,4 milliárddal, 10 milliárd rubel fölé emelkedett. Utóbbi részben annak volt köszönhető, hogy 2016 februárjában a Richter áremeléseket hajtott végre.

A Richter oroszországi cége évről évre egyre nagyobb szeletet hasít ki magának a gyógyszercsoporton belül. Míg 2009-ben még csak az összforgalom 4,15 százalékát adta, addig tavaly már 10,27-et, részesedése pedig a magyar cég oroszországi értékesítésében ugyanezen idő alatt 18,33-ról 46,99 százalékra emelkedett. A gyógyszert gyártó és csomagoló társaság Oroszország mellett a FÁK-tagállamokba, Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába szállít. Az orosz piac fontos marad: a Richter jelentősen növelné gyógyszergyártását, beruházásait, kutatását és fejlesztését 2020-ig Oroszországban. A magyar cég számára kedvező lehet, hogy egy nyár végén megjelent hír szerint Moszkva 2017-től szigorúbban megadóztatná az Oroszországban értékesítő külföldi online kiskereskedőket. Ezzel ugyanis a helyi leányvállalattal rendelkezők – mint például a Richter – előnybe kerülhetnek. Az is pozitív lenne a magyar társaságnak, hogy jövő évtől lehetővé válna a gyógyszerek online kereskedelme is, s mivel a Richternek van helyi érdekeltsége, nem számítana külföldinek.

Hatvan éve Oroszországban

Több mint hatvan éve van jelen a Richter az orosz piacon, az első gyógyszereit 1954-ben szállította oda. A Szovjetunió felbomlásáig a magyar cég értékesítette a legtöbb gyógyszert. Moszkvai képviseletét 1995-ben nyitotta meg, s az 1996-ban létesített jegorjevszki volt a Richter első külföldi gyára.tér

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.