BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A vagyonnál többet érhet a személyes befolyás

Három politikus, a nemzetgazdasági és a nemzeti fejlesztési miniszter mellett az olimpiai pályázatot vezető Fürjes Balázs is felkerült a turizmus legbefolyásosabb hazai szereplőinek tízes toplistájára – derült ki Az év 50 legbefolyásosabb személye a magyar turizmusban című kiadványból, amelyet negyedik alkalommal publikált a huszonegy tagú szakmai zsűri bevonásával a Turizmus Kft. Kimaradt viszont a bővebb névsorból is az éppen egy hete lemondott turisztikai kormánybiztos, Bienerth Gusztáv, aki a Magyar Úszó Szövetség irányítására fog koncentrálni. A tavaly áprilisban kormánybiztossá kinevezett Bienerth saját kérésére maradt ki a névsorból. A szereplést elhárító levelében jelezte, hogy „turisztikai kormánybiztosként Magyarország kormányának döntéseit kell végrehajtanom, és azok így nem a kormánybiztos személyes teljesítményét képezik”.

A kiadványból kiderül, hogy a volt kormánybiztos mellett vannak még – nem tudni, hányan –, akik saját kérésükre nem szerepelnek a turisztikai ágazat legnagyobb hatású, legismertebb, illetve aktuálisan a legnagyobb befolyással rendelkező szereplői között. A háttérbe húzódás mintegy érzékelteti, hogy a sokat vitatott vagyonlisták helyét egyre inkább átvevő hasonló névsorok minden másnál szubjektívebbek, ám annál pontosabban tükrözik az adott ágazat belső viszonyait és külső megítélését egyaránt.

A 2016-os lista nem rangsorol, az ötvenes csapatba beválasztottakat ábécérendben sorolja fel. Emellett azért egy tízes toplistát mégis felmutat azok nevével, akik a teljes, eredetileg több mint százas jelölti körből összesítésben a legtöbb pontszámot kapták. Az először 2014-ben összeállított turisztikai rangsorban kezdettől szerepel többek között Békefi Veronika, a Neckermann Magyarország ügyvezetője, Borkai Zsolt, Győr polgármestere, Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója, valamint Papp Gábor, Hévíz polgármestere, viszont először kapott helyet a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára, Kovács István, aki Niklai Ákos, a szövetség elnökének tavaly év végi hirtelen lemondása előtt is a szakma meghatározó személyisége volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.