BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevesebb támogatást ad az állam az ifa mellé

Az idén csökkent az önkormányzatok által beszedett idegenforgalmi adó után járó költségvetési támogatás, így az önkormányzatok kénytelenek egyes díjakat emelni vagy a költségeket visszafogni

Az idegenforgalmi adókból származó bevételek (ifa) után az önkormányzatoknak fizetett állami hozzájárulás 1,55 forintról

1 forintra csökkent az idén, amit a turisztikailag frekventált települések különféleképpen igyekeznek ellensúlyozni. „Számításaink szerint jelentős, mintegy 80 millió forintos bevételkiesésről van szó” – mondta lapunknak Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere. A Zala megyei fürdővárost évről évre egyre többen látogatják: tavaly 556 ezren váltottak fürdőbelépőt a 2015-ös 540 ezer után. A ifabevétel a tavalyi 160 millióról az idén várhatóan 180 millióra nő.

Zalakaros önkormányzata a bevételcsökkenés kompenzálása érdekében felemelte az idegenforgalmi adó mértékét 450 forintról 500 forintra. A szemétszállítás díját eddig az önkormányzat fizette, 2017. júliustól viszont bevezették a lakossági díjfizetést (ugyanakkor az összképhez tartozik, hogy csökkentették a kommunális adót). Emellett különböző takarékossági intézkedéseket foganatosítottak az önkormányzatnál, státuszokat nem töltöttek be, ingatlanokat értékesítettek. „Természetesen komplex módon kell kezelni a költségvetés egészét, mert például a leendő pályázatok önrészét is biztosítani kell – hangsúlyozta Novák Ferenc. – Tehát tévedés lenne azt hinni, hogy az ifához való hozzájárulás miatt kell például ingatlanokat eladnunk. A történet másik oldala pedig az, hogy a kormány épp a gyógyhelyek fejlesztésére külön forrásokat rendelt, amivel szeretnénk élni.”

A tavaly több mint egymillió turisztikai vendégéjszakával büszkélkedő Hévízen a kiesés is nagyobb: 2016-hoz képest 280,2 millió forinttal kevesebb állami támogatást kap a város az üdülőhelyi feladatokra – tudtuk meg Papp Gábortól, Hévíz polgármesterétől. Az önkormányzat ennek ellenére egy forinttal sem hajlandó megkurtítani a turizmusra szánt erőforrásait. „Költségvetésünk összeállítása során az állami kiegészítés csökkentését elsősorban a működési kiadások csökkentésével, illetve belső átszervezésekkel kívántuk ellensúlyozni, amelyekkel hatékonyabbá tudtuk és tudjuk tenni a városi intézmények működését. Idegenforgalmi célú költéseinket és a fejlesztési terveinket ez nem befolyásolja ez évben sem” – hangsúlyozta Papp Gábor.

Hévíz az idén 855 millió forintot fordít turisztikai célokra, például 19,5 millióval támogatja a Hévíz Turizmus Marketing Egyesületet, a Hévíz Turisztikai Nonprofit Kft. támogatását 71 millióra növelték. A tavaly elindított, magánszálláshelyek minőségfejlesztését támogató pályázatra ugyanúgy 16 millió forintot irányoztak elő, mint tavaly. Turisztikai rendezvényekre 95 milliót, a repülőtér üzemeltetésére 50 milliót fordítanak az idén is. A turisztikai célú beruházások előkészítése egyelőre önerőből történik, ennek összege mintegy 404 millió forintra rúg. Egyéb turisztikai célokra körülbelül 200 milliót költenek.

A Balaton partján is komoly fejtörést okozott az állami támogatás csökkenése. Válaszul például Zamárdi is megemelte ötven forinttal az idegenforgalmi adót, ahogy számos dél-balatoni település is hasonló lépésre kényszerült – derült ki a Somogy TV összeállításából. A bevételcsökkenés kompenzálása érdekében Balatonföldváron fizetősek lesznek egyes parkolók, Balatonszárszón pedig a tavaly fizetőssé nyilvánított strand bevételeiből pótolják a kiesést. Az önkormányzat a tavalyi 21 millió forintos bevételből sokféle újítást szeretne az idén megvalósítani a szárszói plázson.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.