BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Százmilliárdos forráshoz jut az északkeleti régió

Összesen 101,5 milliárd forint jut 2017 és 2020 között a Tokaj, Felső-Tisza és Nyírség kiemelt turisztikai térség fejlesztésére – derült ki a keddi Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból. A források nagyjából felét az uniós gazdaság-, település-, energiahatékonyság-, illetve közlekedésfejlesztési operatív programok biztosítják, a másik felét pedig a magyar állam. A 105 településből álló kiemelt turisztikai térség támogatásainak több mint a felét, mintegy 53 milliárd forintot a tokaji régió fejlesztésére fordítanak, a maradékon osztozik a Felső-Tisza vidéke és a Nyírség.

Uniós támogatásból, 1,5-1,5 milliárd forintból szépülhet meg például a füzéri és a kisvárdai vár, de ugyanennyi jut Tokaj-Hegyalja kerékpáros infrastruktúrájának fejlesztésére is. Több mint 21 milliárdot terveznek a Mezőzombor és Sátoraljaújhely közötti vasútvonal szűk keresztmetszetének kiváltására és villamosítására. Hazai forrásból 9,5 milliárd forintos támogatást kap a nyíregyházi Legoland Felfedező Központ, 3,1 milliárdot az épülő Hotel Sóstó Spa & Resort négycsillagos szálloda, 4,3 milliárdot pedig a Nyíregyházi Állatpark, amely még további 1,5 milliárdos uniós forráshoz is jut. Emellett számos egyéb helyi turisztikai célpont és program vonzerejét növelik a felhasználható források, de a szálláshelyek minőségi fejlesztésére és kapacitásainak bővítésére is jut pénz.

Tavaly novemberben fogadta el a parlament az új turizmusfejlesztési törvényt, amelynek lényege, hogy a jövőben a közigazgatási egységek helyett a turisztikai desztinációkat veszik majd alapul a fejlesztéseknél és a források elosztásánál. A Magyar Turisztikai Ügynökség szerint az új jogszabály új irányt ad a magyar turizmus jövőjének, mivel az utazási döntés befolyásolása szempontjából nem a közigazgatási egység, de önmagában még egy-egy attrakció sem igazán meghatározó. E helyett inkább egy adott térség egymáshoz közel lévő természeti kincseinek, épített örökségeinek, programjainak, gasztronómiájának és szálláshelyeinek kínálata az igazi vonzerő. A lényeg, hogy az eddigi, pontszerű fejlesztések helyett – illetve azok összekapcsolásával – egységes, komplex kínálat alakuljon ki. A kabinet célja, hogy Budapest és a Balaton mellett már rövid távon egy harmadik és negyedik (Tokaj, Felső-Tisza, Nyírség, illetve Sopron és Fertő-táj), középtávon pedig 16-20 piacra vihető desztináció márkaépítése kezdődjön meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.