BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több ezer szállodai szoba épülhet meg

A következő években 20-25 új hotel nyílik meg, mintegy 2500-2700 szobával, nagyrészt Budapesten. A fővárosi projektek egyre inkább átlépik a Nagykörút határvonalát

Az idei nyári világversenyek, például a vizes világbajnokság idejére várhatóan csak a nagyon korán foglaló turistáknak jut majd hely a 19 ezer budapesti szállodai szoba valamelyikében. Szerencsére az elmúlt években érezhető fellendülésnek köszönhetően folyamatosan bővül a kapacitás: 2014 és 2016 között 15 szálloda és közel 1100 szoba nyílt meg, és a következő hat-hét évben további 20-25 hotellel és akár 2500-2700 szobával bővülhet a kínálat – mondta a Világgazdaságnak Hegedűs Attila, a BDO Magyarország Hotel és Ingatlan Kft. ügyvezető partnere. Például a luxuskategóriában belép a magyar piacra a W hotellánc, amely a Balettintézetet építi át, a Párizsi udvar és a Déli Klotild-palota rekonstrukciójával pedig a Ferenciek tere egyfajta ötcsillagos szállodai csomóponttá alakul át, összesen 350 szobával.

Alapvetően a bővülő vendégforgalom, a globális konjunktúra és természetesen az ezzel együtt járó növekvő jövedelmezőség mind-mind fejlesztésre ösztökéli a piaci szereplőket – magyarázta a BDO szakértője. Tavaly a fővárosban a szállodai vendégforgalom meghaladhatta a 8 millió vendégéjszakát, ami mintegy 30 százalékos növekedés 2011-hez képest, de 2015-höz viszonyítva is közel 5 százalékkal emelkedett a főváros iránti érdeklődés. Az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) szerint Közép-Európa – ezáltal Magyarország is – a jövőben képes lehet az évi 4,5-5 százalékos növekedés fenntartására, hacsak nem történnek negatív gazdasági vagy politikai események.

A fejlesztések alapvetően a fővárosban összpontosulnak, ahol a legvonzóbb helyszín még mindig a Nagykörúton belüli övezet, itt azonban a beruházások gátja lehet a történelmi épületek és a hozzájuk kötődő műemléki előírások tömkelege, illetve a magas telek- és ingatlanárak – tette hozzá Hegedűs Attila. Így nem csoda, hogy már a VII. kerület külső részére, illetve a VIII. kerületbe is bemerészkednek projektek. Az InterCity Hotels következő szállodája a Keleti pályaudvar mellett nyílik majd meg, de négycsillagos hotel épül a Horváth Mihály téren is, a régi telefonközpont helyén. Hegedűs Attila szerint a tömegközlekedéssel még jól elérhető és a külföldi turisták számára jól „eladható” helyszínek (például a Keleti környéke) a drága belvárosi telkek megfelelő alternatívái lehetnek. Más nyugat-európai nagyvárosokban gyakran található a pályaudvarok és repterek mellett egy vagy több nemzetközi lánchoz tartozó hotel – teszik hozzá a KPMG szakértői. A bécsi Westbahnhof része egy 438 szobás Motel One, a Hauptbahnhof pedig 3 nemzetközi szállodával rendelkezik. Budapest ezen a téren elmaradt a régiótól, hiszen egyelőre nincs a reptérhez közvetlenül kapcsolódó nemzetközi lánchoz tartozó szállodánk.

Vidéken kisebb szállodák épülnek

A fővárosban tapasztalt fellendülés kihatott a vidékre is, hiszen 2016 januárja és novembere között 17,3 millió vendégéjszakát regisztráltak a Budapesten kívüli kereskedelmi szálláshelyek, ami 2015 hasonló időszakához képest 7,1 százalékkal, egészen pontosan 200 ezer vendégéjszakával több. A budapesti projektekhez képest kisebb volumenű fejlesztések motorját a 2010–2014-es uniós források adták – hangsúlyozta Hegedűs Attila. Ennek eredményeképp új szállodákkal gyarapodott többek között Szeged, Székesfehérvár és Balatonfüred. A KPMG szerint, miközben Budapesten jelenleg főként nagyobb szállodák épülnek, átlagosan 150 szoba körüli mérettel, addig vidéken a 100 szobánál kisebb fejlesztések a jellemzők.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.