BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A lakáshitelek elengedése a legnagyobb tétel

Csak a nagycsaládosok lakáshitel-elengedése 40-50 milliárd forintba kerülhet a becslések szerint a csütörtökön bejelentett családpolitikai intézkedések közül – meglehet, a leírásra kevés lesz a jövő évben bevezetendő bankadó összege.

Iparági becslések szerint a csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett családtámogatási program legjelentősebb tétele lehet a három- vagy többgyermekes családok lakáshitel-tartozásának 1-1 millió forinttal való csökkentése. A KSH szerint tavaly év végén 642 230 élő lakáshitel-szerződést tartottak nyilván hazánkban, ebből akár 40-50 ezer olyan kontraktus is lehet, ahol olyan nagycsaládosok az igénylők, akik megfelelnek a feltételeknek. Mindez pedig azzal járna, hogy a pénzintézeteknek 40-50 milliárd forintos egyszeri jóváírást kellene fizetniük az államnak.

Miután a kormányzat a kiadási oldalt nem szereti megterhelni, vagyis kizártnak tűnik, hogy „kiutalná” a leírási összeget a bankoknak, így a jóváírásra a bankadócsökkentésen keresztül kerülhet sor. A bankadóból ugyanakkor már a 2017-es költségvetés adatai szerint is 66,5 milliárd forint folyik be, ráadásul az adó mértéke is tovább mérséklődik 2018-ra – a tervezett intézkedés életbelépésének idejére –, miközben az eddigi leírások (például a vállalati hitelállomány bővítése) mellett új jogcímek is megjelennek, mint például a társasági nyereségadó támogatását kiváltó, a pénzintézetek által a sportra fordított összegek. Ennek nyomán jó eséllyel a bankok társaságiadó-befizetésének terhére is elszámolhatóvá kellene tenni a leírást.

Azt a Világgazdaságnak nyilatkozó szakemberek elképzelhetetlennek tartják, hogy csak „megelőlegező” konstrukció élne, azaz a kormány kizárná a hitelkönnyítésből azokat a családokat, ahol már most három vagy több gyermek él. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára ugyanakkor jelezte: azok nem számíthatnak könnyítésre, akik éltek az újonnan felvehető családi otthonteremtési (CSOK) kedvezménnyel – ez a KSH szerint 20 751 igénylőt zár ki a lehetőségből (a CSOK-ot igénylők töredéke igényelt hitelt is a támogatáshoz). Az viszont kérdés, hogy a korábbi szociálpolitikai kedvezményt igénylőkkel mi lesz.

Ugyancsak kérdés, hogy csak a tőketartozásra vagy – miként a forintosításnál – a teljes tartozásra érvényesíthető-e a kedvezmény. Ez ugyanis újabb segítséget jelenthet a tartozással bíró nagycsaládosoknak, ugyanakkor a havi törlesztőrészletek az adóssággal rendelkezők esetében nem csökkennek jelentős mértékben, hiszen a támogatás a felszámított, ám nem fizetett díjakat és költségeket fedezi majd először. Ugyancsak kérdés, hogy mi lesz a felmondott és értékesített szerződések esetében. A Bankmonitor hozzávetőleges számításai szerint egy 5 milliós, 10 éves futamidejű hitel esetén a havi törlesztőrészlet 53 ezer forintról 42 ezer forintra olvadhat az intézkedés nyomán a tartozással nem rendelkező adósok esetén. Ha a bankoktól nem kér egyéb hozzájárulást a kormány – ez sem tudható –, a korábbi hitelek előtörlesztésének felfogható támogatás elszámolásáért aligha számíthatja fel az ilyenkor szokásos, 1 százalék körüli összeget a bankrendszer.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.