BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Patikát nyit az Amazon, felhőre vált a Microsoft

Kitűnő negyedévet zártak a technológiai szektor vezető főszereplői, mindenben túlszárnyalták az elemzői várakozásokat.

Mérföldkőhöz ért a Microsoft, amely a tervezettnél egy évvel korábban eléri a 20 milliárd dolláros éves bevételt a felhőszolgáltatásokból. Satya Nadella vezérigazgató 2014-es kinevezésekor tűzte ki ezt a célt, akkor még csupán 6,3 milliárd dolláros forgalmuk volt az adattároláshoz és a szoftverbérléshez kötődő szolgáltatásokból. Az örömhírt a cég negyedéves gyorsjelentésével egy időben osztották meg a befektetőkkel, igaz, a jó hangulathoz kellő alapot szolgáltatott, hogy július és szeptember között a Microsoft az előző évi 20,4 milliárdról 24,5 milliárd dollárra tudta növelni forgalmát, miközben adózott nyeresége 4,7-ről 6,6 milliárd dollárra hízott. A bevételből az egy évvel korábbinál 14 százalékkal több, 6,9 milliárd dollár érkezett a felhőből. A hagyományos fő üzletág, a személyi számítógépekhez szállított operációs rendszerek, játékok és szoftverek eladásából 10,9 milliárd folyt be, épp annyi, mint tavaly.

A felhőszolgáltatások piacának keresleti oldala egyelőre gyorsabban bővül, mint a kínálat, ezért minden nagy szereplő számára van tér és lehetőség a terjeszkedésre – írja a The Verge. A piac 40 százalékát ma is az Amazon uralja, az AWS nevű webszolgáltató üzletága az idei üzleti évben 14 milliárd dolláros forgalmat hozhat számára. Megjegyzendő, hogy a Microsoft 20 milliárd dolláros bevétele tartalmazza a felhőbe költöztetett és onnan kínált irodai alkalmazásokat, mint a népszerű Office 365-öt, valamint a Windows szerverprogramokat, ezzel megnehezíti az összehasonlítást. Mindenesetre a Microsoft forgalmát jelentősen növelte, hogy megszerezte ügyfeléül a legnagyobb lakossági pénzintézetet, a Bank of Americát. A felhőszolgáltatásokban még az Alphabet, a Salesforce, az Oracle és az IBM sorolható a vezető piaci szereplők közé.

Az Amazon neve az e-kereskedelem koronázatlan királyaként él a köztudatban, holott internetes szolgáltatásaikkal is hasítanak. A harmadik negyedévben az előző évinél 42 százalékkal többet, 4,58 milliárd dollár bevételt értek el a felhőből, s ezzel túlszárnyalták az elemzői várakozásokat. A teljes forgalom 34 százalékkal 43,7 milliárd dollárra ugrott, ebből 1,3 milliárd dollár fűződik az augusztus végén felvásárolt, egészséges élelmiszereket árusító Whole Foods Market amerikai kiskereskedelmi lánchoz. Az adózott eredmény 4 millióval 256 millió dollárra nőtt csupán, de ebben az agresszív terjeszkedési stratégia jelentős költségigénye is szerepet játszik. A gyorsjelentésre 8 százalékkal, 1050 dollárra erősödött az Amazon árfolyama, amiben benne volt az is, hogy a karácsonyi szezon várható forgalombővülését 28-ról 38 százalékosra javította a vállalat. Péntekre is maradt jó hír, az Amazon tizenkét szövetségi államban megkapta a gyógyszer-nagykereskedői engedélyt, ami teljesen átrendezheti a piacot, alacsonyabb árakat és gyorsabb szolgáltatást jelenthet a fogyasztóknak.

A felhőpiac harmadik üstököse, az Alphabet történelmi csúcsot döntött: a Google anyacégének árfolyama elérte az 1020 dollárt, köszönhetően a minden várakozást felülmúló negyedéves mutatóinak. A hirdetési bevételek 24 százalékos megugrásának köszönhetően 27,8 milliárd dollárt inkasszáltak, 600 millióval többet a piac által vártnál, miközben a negyedéves adózott profit 5,06-ról 6,73 milliárd dollárra szökött.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.