BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Multik ellen küzdenek a szlovákiai gazdák

Annak ellenére, hogy a szlovákiai tojások 90 százaléka ketreces tartásból származik, a Tesco, a Kaufland és a Lidl is jelezte, hogy 2025-re csak alternatív állattartásból származó tyúkok tojását fogják felvásárolni.

A bejelentés nagy felháborodást váltott ki a szlovákiai gazdák között, mert képtelenségnek tartják a teljes áttérést az alternatív technológiára. Ebben a tenyésztési módban a tojók nincsenek ketrecekbe zárva, nagyobb a mozgásterük.

„Egyszerűen meg akarnak bennünket semmisíteni, teljesen el akarnak lehetetleníteni minket az üzletláncok” – mondta a Magyar Mezőgazdaság lapnak Daniel Molnár.

A Szlovákiai Baromfitenyésztők Szövetségének elnöke szerint a multik tönkre akarják tenni a gazdákat, hiszen nem a baromfitartás milyensége, hanem a takarmány befolyásolja a tojás minőségét. Az új tenyésztési módra való átállás akár 15 millió euróba is kerülhet. Ha nem valósul meg a technológiaváltás, a Tesco és a Kaufland külföldről fogja beszerezni a tojásokat.

A ketreces technológia a legkíméletlenebb állattartási formának számít, a Tesco is a termelés etikus formájának betartását hozta fel érvként. A felvidéki tenyésztők szerint biztosított a tyúkok egészséges nevelése, a ketreces állattartási technológia korszerűsítéséről szóló EU-rendelethez nekik is igazodniuk kellett. Az alternatív állattartásból származó tojás 40 százalékkal drágább a ketrecesnél, a biotojás pedig kétszer annyiba kerül, mint a ketreces állományból származó.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.