BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kiadók a karácsonyi időszakban bíznak

A könyvkiadók éves árbevételének mintegy 30 százaléka decemberben keletkezik, ezért a szektor forgalma erősen függ a vásárlóerő további alakulásától, és hogy a kiadók mennyire merik idén piacra dobni a karácsonyra tervezett kiadványaikat.

A karácsonyi időszakban bízik a hazai könyvszektor – mondta a Világgazdaságnak Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke.

A nagy kiadók a második negyedévben 10-20, a kisebbek 70-80 százalékos forgalomesést mértek.

A kiadók decemberben jutnak az éves árbevételük mintegy 30 százalékához, ezért ebben az évben sok múlik a következő időszak vásárlóerejének alakulásától és attól, hogy a kiadók mennyire merik idén piacra dobni a karácsonyra tervezett kiadványaikat. Tavalyi forgalmuk az állami közoktatási tankönyvkiadók kiadványai nélkül az 55 milliárd forintot is meghaladta, míg 2018-ban 54 milliárdot értek el. A szakember szerint az idei bevétel biztosan elmarad ezektől a kiemelkedő adatoktól.

A tapasztalatok szerint a lakosság kevesebb könyvet vásárol, de nagyobb összegért: mintegy 36 százalékuk évi 50 ezer forintnál többet költ könyvre

– mondta Gál Katalin a Tárki friss kutatását idézve. A kiadók rengeteg akciót kínálnak, nagyon kevesen vesznek könyvet a borítón szereplő áron, ez pedig az egyesület elnöke szerint „békéssé” teszi az árakat. Mint rámutatott, a karácsonyi presztízsajándékok mezőnyében a könyv most nagyon erős versenyző lesz, a kiadók ezért abban bíznak, hogy kitüntetett helye lesz a karácsonyi ajándékkosárban.

Fotó: Vémi Zoltán / VG

A 91. Ünnepi Könyvhét virtuálisan zajlik, a koronavírus-járvány miatt Magyarországon és világszerte fizikai valójukban elmaradnak a könyves események.

Nem akartuk, hogy ez az év könyvrendezvény nélkül teljen el

– mondta Gál Katalin. A könyvhét bemutatóit digitális platformokon, a Facebookon és a YouTube-csatornákon keresztül rendezik meg. A listára rekordszámú, majdnem hatszáz könyv került fel, a korábbi évek mennyiségének mintegy háromszorosa, vélhetően azért, mert a feltételek lazítása következtében ezúttal olyan címek is bekerültek a jegyzékbe, amelyeket az áprilisi könyvfesztiválon nem volt mód bemutatni.

Ez az év jól indult, az első negyedév forgalma 8-20 százalékkal haladta meg 2019 azonos időszakáét. Miután március közepében bezártak a könyvesboltok, a második negyedévben megnőtt a webáruházak könyvforgalma. Bár a webshopok adatai szerint akár 20 százalékos felfutás is volt a tavalyi bázishoz képest, ez nem ellentételezte a bezárt boltok kiesett forgalmát. A kiskereskedelmi hálózatok (Libri-Bookline, Líra) tapasztalatai szerint az újdonsághiányos időszakban a vásárlók a régebbi kiadású könyvekből is rendeltek.

A koronavírus-járvány miatt azonban rengeteg kisebb kiadó befagyott, vagy a jobb időkre várva lelassult, eközben felélte a tartalékait. Takarékos üzemmódra kapcsoltak a nagyobb, tőkeerős könyves vállalkozások is, de ezek túlélési esélyei természetesen jobbak. A szektor a nyomdákkal együtt 18-20 ezer dolgozót foglalkoztat. Az idén szeptemberig 22 könyvkiskereskedés szűnt meg a Nemzeti Cégtár adatai szerint, míg tavaly egész évben harmincöt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.