BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fegyverkezés: félelmetes katonai megrendelést adott le a Bundeswehr a világ egyik legnagyobb hadiipar cégének

Bruttó 3,5 milliárd eurós üzlet köttetett, ez átszámítva csaknem 1400 milliárd forint. Dübörög a német fegyverkezés.

Rekordszintű megrendelést nyert el a Rheinmetall – közölte hétfőn a társaság. A német hátterű, világszinten is meghatározó hadiipari vállalat a német hadseregtől kapta megbízást, egészen pontosan katonai logisztika és szállítmányozás terén.

Trade fair for security technology Enforce Tac
Fegyverkezés: félelmetes katonai megrendelést adott le a Bundeswehr a világ egyik legnagyobb hadiipar cégének / Fotó: dpa/picture-alliance

A közleményből kiderült, hogy a Rheinmetall fennállásának legnagyobb ilyen megrendelését kapta a német fegyveres erőktől. A keretszerződést most írták alá Koblenzben, amely akár 6500 teherautó szállítását jelenti bruttó 3,5 milliárd euró értékben. 

Ez átszámítva csaknem 1400 milliárd forint.

A forrásokat a német Bundestag a költségvetésből biztosítja. A szerződés egészen pontosan a Rheinmetall MAN Military Vehicles GmbH-val (RMMV) köttetett, amely azt is kiköti, hogy egy 610 járműre szóló, bruttó 312 millió euró értékű kontingenst mindenképpen kifizet a Bundeswehr. A fennmaradó mennyiség opcionális.

A teljesítés prompt, 250 teherautót még 2024-ben át kell adni a német erőknek. Az anyacég, a Rheinmetall AG a megrendelést 2024. harmadik negyedévében könyveli el. Ismertették, hogy a Bundeswehr egyfelől a már rendszeresített

  • UTF 5t és UTF 15t modellekből további mennyiségeket rendel,
  • illetve a keretmegállapodás révén egy új járműosztályt is bevezetnek: az UTF 3,5t 4x4-es változatát. Ez az UTF-családdal maximálisan azonos alkatrészekkel rendelkezik.

Ez a megrendelés ismét tükrözi vezető szerepünket a globális logisztikai járművek piacán – értékelt az RMMV menedzsmentje. Armin Papperger, a Rheinmetall AG vezérigazgatója egyúttal arra is rámutatott, hogy a rendkívül szoros határidők kellően bizonyítják, hogy a teherautó-beszerzésben új időszámítás kezdődött.

Egyébként ezeket a katonai teherautókat Németország mellett jelenleg az Egyesült Királyság, Ausztrália, Új-Zéland, Norvégia, Svédország, Ausztria, Magyarország, Szingapúr, Szlovénia, Dánia és Ukrajna is használja, világszerte körülbelül 20 ezer darabot.

A Bundeswehr nem először kötött ilyen volumenű üzletet a Rheinmetall-lal. Még 2017 júliusában bízta meg az RMMV-t az új UTF-család 5t és 15t leszállításával. Ennek keretében ez év végéig több mint 6000 járművet adnak át a Bundeswehrnek. Kiemelték, hogy a gyártás során a hozzáadott érték mintegy 75 százaléka Németországban képződik.

Egyébként ezeket a katonai teherautókat Németország mellett jelenleg az Egyesült Királyság, Ausztrália, Új-Zéland, Norvégia, Svédország, Ausztria, Magyarország, Szingapúr, Szlovénia, Dánia és Ukrajna is használja, világszerte körülbelül 20 ezer darabot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.