BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Leváltják a Boeing vezérigazgatóját, már az utóda is megvan

David Calhoun távozását márciusban jelentették be, de akkor még arról volt szó, hogy az év végéig nevezik meg az utódját. Az új vezérigazgató, Kelly Ortberg azonban már augusztus 8-án átveszi a cég vezetését.

A Boeing elmúlt évei botrányok sokaságától voltak hangosak, így nem meglepő, hogy a repülőgyártó márciusban közölte: az év végéig távozik a vállalat éléről David Calhoun, és szerdán már az is kiderült, hogy ki fogja őt követni a pozícióban.

Boeing CEO Dave Calhoun Testifies In Senate Hearing
David Calhoun egy szenátusi meghallgatásra érkezik az Alaska Airlines balesete után / Fotó: Getty Images

Az őrségválással ráadásul nem kell megvárni az év végét, hiszen Kelly Ortberg már augusztus 8-tól átveszi a stafétabotot – írja a Bloomberg

Szemben a számviteli végzettségű Calhounnal, Ortberg mérnök, 

aki korábban az időközben az RTX-be – korábban Raytheon – beolvadt légiipari beszállítónál, a Rockwell Collinsnál járta végig a lépcsőket a vezérigazgatói székig.

Calhoun azután lett a Boeing vezérigazgatója, hogy elődét, Dennis Muilenburgot menesztették a vállalat két 737-MAX gépének több száz halálos áldozattal járó balesete után. Azonban a cég szerencséjén Calhoun sem tudott fordítani, amit az Alaska Airlines egyik gépének menet közben kiszakadó ajtaja is bizonyított az év elején.

A vezetőváltás hírére a szerdai tőzsdenyitást megelőző kereskedés során a Boeing részvényei mintegy 2 százalékot erősödtek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.