BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Közeleg a luxusutazás az újraálmodott Orient Expresszen – videó

Egy Agatha Christie-rajongó építész tervei szerint alakítják ki a legendás Orient Expressz luxusvonat új belsejét. A márka az Accor Hospitality csoporthoz tartozik, az új Orient Expresszen várhatóan 2026-tól élvezhető a vasúti utazás aranykorát idéző hangulat.

A tervek szerint 2026-tól szállhatunk ismét fel az Orient Expressre, amelyet az Accor Hospitality üzemeltet. A neves francia építész, Maxime d’Angeac tervezte újra az új Orient Expressz belsejét. Az Agatha Cristie regényéből is ismert luxusvonat hangulata az elképzelés szerint az eredeti, fényűző hangulatot idézi majd. A Gyilkosság az Orient expresszen című, 1933-ban megjelent regényben leírt bűnügy egy 1932-es megtörtént esetre, Charles Lindbergh fiának elrablására és meggyilkolására utal. (A könyvben a Lindbergh család Armstrong néven szerepel.)

Új Orient Expressz
Az új Orient Expressz pazar utazást ígér / Fotó: Maxime d’Angeac

A hírről beszámoló Euronews a részletek közlése előtt fontosnak tartotta, hogy tisztázzon néhány dolgot. Például, hogy az eredeti Orient Expressz nem egyetlen vonat volt, hanem menetrend szerinti járat, amely 1883-tól különböző útvonalakon közlekedett, elsősorban Párizsból Isztambulba. Száznegyven éves története során számos formában jelent meg, mert több üzemeltető is használta, és használja most is a nevet az Európát átszelő járatain. A cikk szerint azonban, ha valaki az Orient Expresszen való utazást, kalandot a bakancslistáján tartja számon, akkor érdemes lehet kivárnia Az Accor Hospitality csoporthoz tartozó Orient Express 2026-as vonatindulást, mert ez esetben az eredeti vonatok lenyűgöző újragondolásáról van szó.

Maxime d’Angeac olyan tizenhét kocsit tervez újra, amelyek az 1920-as és 1930-as évekből származnak, és korábban Nostalgie-Istanbul-Orient-Express néven koptatták a síneket.

Az új Orient Expressz meglepetéseket tartogat

A lap szerint a márka az Orient Expressz „karcsú folyosóit” dicséri, amelyek a vonat bármely megállójában megcsodálhatók, a vonatot az utazások, találkozások és meglepetések helyszíneiként jellemzi, amelyek „színházi dekorációt” kínálnak. Az Orient Expressz belső terei tele vannak meglepetésekkel, és gazdagok irodalmi hatásokban. Könyvtárában Ernest Hemingway műveit, Peggy Guggenheim műgyűjtő életrajzait, Walter Benjamin filozófiáját és (legfontosabb) Agatha Christie-regények gyűjteményét találhatók.

Az Orient Expressz belső terei tele vannak meglepetésekkel / Fotó: Maxime d’Angeac
  •  A bárkocsit második birodalmi stílusú üvegkupolák, bronz oszlopok és „ritmusos” szőnyeg díszíti. (A Second Empire Francais, Második Francia Császárság III. Napóleon 1852 és 1870 közötti birodalma.)
  • A művészien elrendezett, zöld fésűkagyló-székek és bankettek meghitt tereket teremtenek a stílusos beszélgetésekhez vagy koktélok kortyolásához.
  • Nagy ablakokon keresztül lehet kinézni Európa elhaladó tájaira.
  • Az étkezőkocsi is ugyanígy csillog,
  • a klasszikus art deco megjelenést maguk a vonatok ihlették.
  • A tükrös mennyezetben, amelyet boltívek sora szel át, és az üvegfalon, amely mögött a „konyhabrigád” látható. 
  • Az étkezőkocsi dekormotívumokkal tiszteleg Suzanne Lalique 20. századi illusztrátor gobelinjei előtt, szintén Maxime d’Angeac/Az Orient Express jóvoltából.
Az étkezőkocsi újabb meglepetéseket tartogat / Fotó: Maxime d’Angeac

Egy luxus hálókocsi nem lenne teljes luxus pihenőhely nélkül. Az új Orient Expressz lakosztályokat az álmok tárgyaival rendezik be, a lakosztályokat értékes fával és bőrfalakkal választják el egymástól. Van bennük egy kanapé nappalra, míg egy másik kanapé pihenésre, kikapcsolódásra és olvasásra csábít. Éjszakára kétszer 1,40 méteres ágy várja az utast.

Fotó: Maxime d’Angeac

Egy egész kocsit elvisz az elnöki lakosztály

Az Orient Express tájékoztatása szerint a vonat szigorú vonalainak és kialakításának ellensúlyozása érdekében Maxime d’Angeac bevezette a kör alakú formát, amely a vonat belsejét lágyabbá és kiegyensúlyozottabbá teszi. A fejtámlákat fából készült dísz borítja gyöngyház- és bronzgyöngyökkel, mellette úti ajándéktárgyakkal és olvasnivalókkal díszített polcok találhatók. A márvánnyal díszített saját fürdőszobák tolóajtók mögött helyezkednek el. 

A luxus pedig vihető egy szinttel magasabbra is.

Az elnöki lakosztály 55 négyzetméteres hely, elfoglalja az egykori Nostalgie-Istanbul-Orient Expressz egyik teljes vasúti kocsiját, saját bejárattal.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.