BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Amikor az urán csak melléktermék

A finn Terrafame a más fémek bányászatával felhozott uránt tervezi kinyerni, majd továbbfeldolgozásra exportálni.

A finnországi Terrafame társaság legkésőbb 2024 nyaráig megkezdi a természetes urán visszanyerését – olvasható a cég honlapján –, technológiája ugyanis lehetővé teszi az ércben lévő alacsony koncentrációjú természetes urán melléktermékként való hasznosítását. A vállalat által bányászott horgany- és nikkelérc csak kis mennyiségű uránt tartalmaz, körülbelül 17 milligrammot kilogrammonként, ilyen koncentráció másutt is előfordul a finnországi kőzetben. Az atomenergiáról szóló finn rendelet szerint az az érc nevezhető uránércnek, amelyben kilogrammonként legalább 1000 milligramm urán van.

Fotó: Alessandro Rampazzo / AFP

Terrafame: nincs sugárzásveszély

A Terrafame leszögezi, hogy a tevékenysége során megjelenő, illetve a termékeiben lévő urán nem jelent veszélyt sem az emberre, sem a környezetre, éppen az alacsony koncentráció miatt. Iparterületén a sugárzás szintje nem tér el a természetben előforduló normál háttérsugárzástól. Rendkívül alacsony az üzemei által kibocsátott víz uránkoncentrációja is. 

E tisztított víz urántartalma 2021-ben átlagosan 2,5 mikrogramm volt literenként, míg a környezetvédelmi engedélyben 10 mikrogrammos felső határ szerepel, az ivóvíz maximális megengedett koncentrációja pedig 30 mikrogramm. 

„A határérték a nagy vízi létesítmények vizére vonatkozik, de az egészségügyi hatások alapján a kútvíz esetében is a legmagasabb elfogadható koncentrációnak tekinthető” – magyarázza a társaság. A Terrafame további feldolgozásra exportálni kívánja a 2024 nyarától visszanyert uránt, amelyet végül atomerőművek üzemanyagaként használnak fel.

A világ legnagyobb urántermelői
 

Területén egyébként már működik egy uránvisszanyerő létesítmény, de azt egy körülbelül 20 millió eurós beruházással korszerűsíteni kell. Teljes kapacitással működve a létesítmény évi 200 tonna uránt tud majd előállítani. Ez – ismeri el a Terrafame – a saját üzleti tevékenysége egésze szempontjából meglehetősen csekély, az urán 2022 végi piaci ára alapján évente 25 millió euróval növeli a bevételeit, és a teljes forgalmának csak néhány százalékát teszi ki. Az urán visszanyereséhez a Terrafame már rendelkezik a környezetvédelmi és vegyi engedéllyel, azt az engedélyt pedig már 2020-ban megkapta, amely a Sotkamo bányából nyert érc uránjának a kinyeréséhez szükséges.

Legalább harminc évig termelne az üzem 

A hírről beszámol a World Nuclear News is, eszerint a 40 fős uránvisszanyerő üzem várhatóan 2026-tól termel teljes kapacitással, és legalább 30 évig működtetni szeretnék, más fémek termelésével párhuzamosan.

A Terrafame területén működik az elektromos járművek akkumulátoraiban használt vegyi anyagoknak a világon az egyik legnagyobb gyártósora, amely évente körülbelül egymillió elektromos autóhoz képes nikkel-szulfátot előállítani. A 2015-ben alakult Terrafame Oy (osakeyhtiö – részvénytársaság) tavaly forgalma 378 millió euró volt. Iparterületén mintegy 1500-an dolgoznak, felerészben partnercégek alkalmazottjaként.

A hazai uránbányászat a múlté

Az uránércbányászat Magyarországon 1957-ben indult a Mecsekben, Kővágószőlős település határában a Pécsi Uránércbánya Vállalat irányítása alatt. A bányászok lakásigényeinek kiszolgálására Pécsett rövid idő alatt felépült egy külön városrész, az Uránváros – írja a Wikipédia. A termelés az 1980-as évek végén indult hanyatlásnak, és a rendszerváltás után, 1996-ban fejeződött be a gazdaságtalansága miatt. A hazai uránfémtermelés mindvégig állami támogatással működött. Ennek csak egyik oka volt az érc gyenge minősége és a rendkívül nehéz bányászati körülmények. A másik ok az elszámolási rendszerben keresendő, amelyet KGST-egyezmények és államközi szerződések szabályoztak. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.