BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
MOL benzinkut-03

Hamarosan 600 forint alá esik a benzin ára

Összességében ugyan kicsit csökkent a Magyar Ásványolaj Szövetség tagvállalatainak kiskereskedelmi benzin- és gázolaj-értékesítése 2024 első háromnegyed évében, de a piac belső szerkezete látványosabban változott. Hamarosan olcsóbb lehet az üzemanyag.

Az év első kilenc hónapjában 0,4 százalékkal csökkent a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) tagvállalatainak üzemanyag-eladása. A tagvállalatok mintegy 1050 hazai töltőállomásán keresztül kel el a magyarországi kiskereskedelemben értékesített benzin körülbelül 75 százaléka és a gázolaj mintegy 66 százaléka.

üzemanyag
Csak a prémium üzemanyag fogyott jól / Fotó: Lapis Renáta / Bizományosi / MTVA 

Kevésbé volt gázolajra éhes a gazdaság

Benzinből 1,6 százalékkal, gázolajból 2,6 százalékkal kisebb mennyiségre volt kereslet. Bár a gázolajeladások lejtőre kerülése nem kritikus mértékű, azt azonban jelzi, hogy nem nő a gazdaság – magyarázta a Világgazdaságnak Grád Ottó, a szövetség főtitkára. Az adat a növekedési tervek és a valóság közötti különbséget tükrözi. A csökkenés nem indokolható szezonális hatással sem, hiszen azok kilenc hónap alatt kisimulnak.

Visszatérés a prémiumbenzinhez

A MÁSZ benzinpiacának szerény, 1,6 százalékos szűkülésén belül érdekes változás, hogy a prémiumminőségből 14 százalékkal több fogyott, mint az összehasonlító időszakban. Ez tulajdonképpen visszarendeződés a hatósági árak bevezetése előtti, piaci körülményekkel jellemezhető időszakra. Akkor ugyanis azok az autótulajdonosok, akik féltették a régebbi járműveiket a normál benzin 10 százalékosra emelt bioetanol-tartalmától, esetenként az 5 százalék bioetanol-tartalmú prémiumbenzint tankoltak. E döntésük érthető, bár aggodalmuk a legtöbb szakértő szerint indokolatlan volt. Az árak 2021-es elszaladása miatt azonban felhagytak a prémiumtermék vásárlásával, az pedig még vonzóvá is tette számukra a normál benzint, hogy a termék hatósági árat, lényegében ársapkát kapott. Amióta az ársapka megszűnt, a különbség ismét kisebb lett a normál és a prémiumbenzin ára között, így visszatértek az utóbbi termék vevői is. E visszatérés Grád Ottó szerint azt igazolja, hogy a prémiumbenzin ára sokak számára elfogadható. 

Úgy látja egyébként, hogy a régebbi autókba nem árt azért néha prémium üzemanyagot tankolni az esetleges kockázat csökkentése érdekében.

A prémiumdízelt is személyautókba veszik

Hasonló történt a prémiumdízel esetében. A visszatérő vevőknek – jellemzően nagy a teljesítményű személygépjárművek tulajdonosainak – köszönhetően a MÁSZ-tagok 17,6 százalékkal több gázolajat adtak el, mint 2023 azonos kilenc hónapjában.

Közel az olcsóbb üzemanyag

Az év hátra lévő részében

  • hacsak nem történik a várakozásokat felborító esemény,
  • illetve ha a forint kicsit visszaerősödik az euróhoz és a dollárhoz képest,  

eshetnek a magyarországi üzemanyagárak. Várakozását azzal magyarázta Grád Ottó, hogy az Izrael és Irán közötti feszültség kiéleződésekor 84 dollárra szökött világpiaci olajár mostanra 74-75 dollárra szelídült hordónként, ezt pedig nyilván követi az üzemanyag nemzetközi és hazai ára is. Arra számít, hogy

a következő egy-két hétben ismét 600 forint alatt lesz a benzin literenkénti ára. 

A gázolaj ennél valamivel többe kerül, ahogy drágább volt a termék az év eddigi részben is. 

A teljes kiskereskedelmi MÁSZ-értékesítés 2,92 milliárd liter volt az év első kilenc hónapjában, ebből 1,16 milliárd liter volt a motorbenzint és 1,75 milliárd liter a dízel. Prémium motorbenzinből 207,4 millió, prémiumdízelből 147,1 millió liter fogyott.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.