BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Optimistán szemlélik a régiót londoni elemzők

A háztartások és az üzleti vállalkozások inflációs várakozásai is mérséklődtek.

Londoni pénzügyi elemzők szerint több tényező – különösen a nagybani földgázárak meredek csökkenése – azt valószínűsíti, hogy a vártnál alacsonyabb lesz az idei infláció a közép- és kelet-európai EU-gazdaságokban, miközben viszonylag erőteljes marad a közvetlen külföldi tőkebefektetések (FDI) beáramlása.

Gold money coins with key, Gold money coins with key, financial plan concept, Gold money coins with key on blue background, financial planning concept, magyar, kulcs, pénz, infláció, megoldás, solution, solve,
Fotó: Getty Images

Az egyik legnagyobb londoni központú globális elemzőműhely, a Capital Economics csütörtökön bemutatott átfogó tanulmánya szerint három olyan jó hír van, amelyből a vártnál lassabb idei inflációs ütemre lehet következtetni a térségben: az egyik a mérsékelt maginflációs nyomás, a második az inflációs várakozások folyamatos csökkenése, a harmadik pedig a földgáz nagybani világpiaci beszerzési árának meredek visszaesése.

A Capital Economics londoni elemzői rámutatnak, hogy a teljes kosárra számolt éves infláció már a múlt hónapban csaknem az összes közép- és kelet-európai országban lassult és elmaradt a várakozásoktól.

A ház szakértői külön kiemelik, hogy az infláció ütemének csökkenését az összes közép- és kelet-európai gazdaságban nagyrészt az energiaárak visszaesése okozta.

Megkezdődött azonban a szezonálisan kiigazított havi összevetésű maginflációs ütemek tetőzése is, sőt Csehországban ez a mutató már csökken – áll az elemzésben. A ház szerint a vártnál alacsonyabb decemberi infláció és a maginflációs nyomás enyhülése arra vall, hogy a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok dezinflációs folyamata gyorsabb lehet a cég által eddig vártnál.

A tanulmány kiemeli, hogy a háztartások és az üzleti vállalkozások inflációs várakozásai is mérséklődtek. Különösen biztató a cég szerint, hogy a közép- és kelet-európai szolgáltatási vállalatok körében is csökkent az értékesítési árakhoz fűződő várakozás, mert ez arra utal, hogy a hazai kondíciókra rendszerint érzékeny szolgáltatási infláció a tetőzés közelében jár.

Mindemellett a régió háztartásainak inflációs várakozásai meredeken csökkentek a tavalyi év vége felé, és ez hozzájárulhat a béremelési nyomás enyhüléséhez is – jelezték.  

Hozzátették, hogy a földgáz európai nagybani beszerzési ára az elmúlt egy hónapban a korábbi szintnek kevesebb mint a felére csökkent, és a határidős földgázárakból a múltbeli folyamatok alapján most már arra lehet következtetni, hogy a földgáz kiskereskedelmi forgalmazási árszintje az idei év második felében deflációs tartományba süllyed.

A Capital Economics külön elemzésben tér ki a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok idei működőtőke-beáramlási kilátásaira. Úgy vélik, a tavaly elért másfél évtizedes csúcs után az idén valószínűleg lassul a közvetlen külföldi tőkebefektetések (FDI) beáramlása ebbe a térségbe a gyengébb globális makroháttér miatt, de a tavalyi növekedés nagy részét olyan strukturális tényezők hajtották, amelyek továbbra is viszonylag magasan tartják az FDI-beáramlás értékét a régióban.

Négy negyedéves összértékre vetítve a magyar, a lengyel, a cseh és a román gazdaságba érkező teljes nettó FDI-érték csaknem megkétszereződött – 24 milliárd euróról 45 milliárd euróra emelkedett – 2021 és 2022 harmadik negyedéve között.

Ez azt jelenti, hogy az FDI-beáramlás értéke a vizsgált időszakban elérte az országcsoport hazai össztermékének (GDP) 3,5 százalékát; ez 2007 óta a legmagasabb arány – áll a Capital Economics összegzésében.

A ház szerint a romló globális növekedési kilátások és a monetáris kondíciók szigorítása miatt az idén csökkenhet az FDI-báramlás a közép- és kelet-európai gazdaságokba, és ez gondokat okozhat a magas folyómérleg-hiányú országokban, köztük Romániában és Magyarországon.

Az olyan strukturális változások azonban, mint például a  globalizációval szembeni „lokalizációs” folyamat, vagyis a közelebbi termelési helyszínek előnyben részesítése – amely a koronavírus-járvány okozta beszállítási fennakadások óta került előtérbe – 

a korábbiaknál magasabban tarthatja a közép- és kelet-európai gazdaságokba irányuló működőtőke-kihelyezést,

és ez okot ad a térség középtávú növekedési kilátásainak viszonylag kedvező megítélésére – fogalmaz a Capital Economics regionális szektorelemzése. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.