BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megvan a megoldás a nyereséges tőzsdézésre

Számtalan weboldal hirdeti manapság a tőzsdézés fortélyait. Számtalan iskola nyitotta meg kapuit a többre vágyó érdeklődők előtt és számos visszajelzést hallhatunk már csalódott tanulóktól, újdonsült, de kevéssé sikeres befektetőktől.

A felhívások és a hirdetések gyakran csak a hozamokról szólnak, arról, hogy a tőzsdével már holnapra meglehet az álomház, a luxus villa a tengerparton, a sportkocsi kacéran öltözött vidám hölgykoszorúval, vagy épp hétvégi ház izmos, jóképű kertésszel. Valóban. Az esély megvan rá. De a legtöbb embernek mégsem ez lesz a valóság, amit saját életében tapasztal.

Vajon melyik út a helyes? Vajon tényleg igaz, hogy ezzel elérhetjük a céljainkat? Vajon mi a fontos, és mi a kevéssé fontos, s mi a lényegtelen információ? Vajon mennyit érdemes szánni pénzben és időben egy új szakma megismerésére?

Végre megvan az a gyúelegy, ami berobbanthatja a tőzsdei sikereink rakétáját, hogy a lényeges szabályokat betartva nyereségeket könyveljünk el a tőzsdei kereskedéseink során.

Hiszen a tőzsdézés ugyanúgy, mint az orvos, a jogász, vagy a tetőfedő munkája, egy szakma. S mint minden szakmának, a tőzsdézés tudományának is speciális szabályai vannak.

11cf-96B8-444553540000" codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=6,0,29,0" width="214" height="200">

Egyszerű szabályok betartása eredményezi a sikert!

Fekete Gábort, a Profit.hu International Kft egyik tulajdonosát és oktatóját kérdezzük, mik is ezek a szabályok?

A tőzsdei befektetés nem nagyobb tudomány, mint bármelyik másik. Következésképp megtanulható. A szabályokat meg kell, és meg lehet tanulni.

Viszont, mint más szakmáknál is, ha valaki szakértővé szeretne válni e területen, arra időt és pénzt kell szánnia. Az első és legfontosabb, hogy kitűzzük azt a célt, melynek eléréséhez a tőzsde eszköze kitűnő megoldás.

Nagyon lényeges azonban az, hogy ha az a célunk, hogy tőzsdei kereskedőként a saját döntéseinkkel megteremtsük családunk anyagi bőségét (konkrét számokkal pontosan leírva), az e célhoz kapcsolódó megfelelő eszközöket a megfelelő módon használjuk.

Egy példával megvilágítva: Ha Paksról csónakkal szeretnénk a Dunán Bajára jutni, de Dunaújváros felé fordítjuk a csónakot, nem érjük el a célunkat, hiába adunk bele apait-anyait, hiába használjuk a legkiforrottabb evezési technikát, hiába tanultunk a világ legjobbjaitól evezni. Pedig mondhatjuk, hogy beleadtunk mindent. És mégsem értük el a célt. Nos, így lehet ez a tőzsdén is.

A tőzsdézés az a tudomány, ahol éveket lehet eltölteni a szabályok egyre kiforrottabb tanulásával, elemzésével, egyre mélyebbre lehet ásni a titkok elméletébe, vitatkozhatunk fórumokon, kinek van igaza, mégis egy fillérrel nem gazdagodunk. Ugyanis a tőzsde csak a gyakorlati tudásra fizet profitot.

Ha Ön rendelkezik internet hozzáféréssel, egy számítógéppel, és van olyan alaptőkéje, ami nem fog hiányozni a családi kasszából, akkor elvileg Önnek lehetséges, hogy viszonylag rövid idő alatt kisebb és nagyobb fajta vagyonokat teremtsen. Amiért ez nem szokott sikerülni, az a szabályok ismeretének, vagy azok betartásának hiányából fakad.

Sokszor a legegyszerűbb dolgok hozzák a kiemelkedő eredményeket.

A tőzsdei speciális szabályok, azok, melyekből pénzt lehet teremteni, véleményem szerint nem bonyolultak. Annyira egyszerűek, hogy sokan nem is képesek elhinni, hogy működőképesek. Ez egy jellemző hozzáállás, s valójában az emberi gondolkodás természetéből fakad. Ha valami nem elég bonyolult, nem elég tudományos nyelvezetű, az - egyszerűtől a bonyolultig sorrendjére felépített - iskolarendszeren edződött gondolkodás legtöbb esetben nem fogadja el, mint valóságot.

A profit.hu oktatási rendszerében a hangsúlyt mind a leegyszerűsített speciális tőzsdei szabályok megismertetésére, mind azokra az általános gondolkodásmódbeli háttérre fókuszáljuk, melyek ahhoz kellenek, hogy a speciális szabályokat megfelelő módon és megfelelő időben végre is tudjuk hajtani.

Akkor a tőzsdei sikerhez nem is főleg a speciális szabályok ismerete vezet, hanem a gondolkodásmód?

Inkább úgy fogalmaznék, hogy a megfelelő mentális hozzáállás nélkül, hiába pontosak a speciális ismereteink, hiába tudjuk az összes speciális szabályt, nem fogjuk tudni végrehajtani azokat. Nem véletlen használtam a fentebb az evezős példát. Ha az őrült erőfeszítést, akarást és görcsöt abbahagyva a példa szerint a csónak orrát Baja felé fordítva, a megfelelő alaptudás birtokában akár csak lazán kormányozva hajózunk, eljutunk a célhoz.

A megfelelő tudás az áramlással való együttmozgás. Ezt az áramlást a tőzsdén trendnek hívjuk. Épp ezért a trenddel kereskedünk, nem ellene. Ez billenti a tőzsdei kereskedés induló szaldóját a mi irányunkba.

Milyen alapszabályokat említhetünk még a legfontosabbak között?

A megfelelő mentális hozzáállás után a legfontosabb alapszabály a kockázat megfelelő kezelése. Sok helyen lehet olvasni, és sokan tanítják a 2% os szabályt. A profit.hu nál is ismerjük, s alkalmazzuk ezt, de csak azután, hogy felhívtuk a tanulók figyelmét arra, hogy a kockázatot az alapján tegyék bele a kereskedésbe, ami nem fogja az első pontban említett megfelelő mentális hozzáállásukat felborítani, ami aztán minden erre épülő pontot keresztülhúz. Azaz, ha a számlaösszeg 2%-a egy akkora összeg, melyet a kereskedő nem képes könnyedén elveszíteni, akkor az neki túl nagy kockázat, annál kevesebbel szabad csak pozícióba lépnie.

Ami szintén nagyon fontos, az a nagyvállalati gondolkodásmód. Ha már bent vagyunk egy pozícióban, s a tőzsde abba az irányba halad, amerre spekuláltunk, hívjuk segítségül a nagyvállalatok befektetési sémáját. Egy nyerő pozíciót a legtöbben célárnál zárnak. Ehelyett, mit is csinál egy multi, ha üzletet nyit és nyereséget termel? Nyit még egyet. Majd még kettőt. Ugyanezt a módszert használjuk mi is a tőzsdén, és a nyerő pozíciót, kivéve abból a kockázatot, akkorára duzzasztjuk, amekkorára a trendből fakadóan csak lehetséges. Természetesen ennek is szigorú szabályai vannak, melyet a profit.hu rendszerében mindenki megtanulhat.

Mégis mitől válik a tőzsdén sikeressé valaki?

Megoldás a gyakorlati tudás elsajátítása, majd készségszintű begyakorlása. A profit.hu oktatásain csak arról beszélünk, ami nekünk is bevált és ma is működik. Semmi mást nem tanítunk, csak olyan stratégiát és olyan eszközöket, amelyekkel mi magunk is sikeresen kereskedünk minden nap. A közös gyakorlásra pedig minden héten lehetőséget biztosítunk.

Aki még nem tudja, hogy a tőzsdei szakma neki való-e, vagy sem, annak mindenekelőtt érdemes feliratkoznia a profit.hu ingyenes „tőzsdei mentőöv” sorozatára, ahol számos kérdésére választ kap azelőtt, hogy ez súlyos pénzeibe került volna.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.