BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A magyar otthonok ellenállnak az özönvízszerű esőzésnek?

A Magyarországot érintő legsúlyosabb természeti katasztrófák a 21. században zajlottak le – az EM-DAT adatbázisa szerint. Mennyire felkészültek a magyar építkezők és tetőfelújítók, valamint a szakma – és ezáltal az ingatlanok – az egyre szélsőségesebbé váló időjárási viszonyok okozta igényekre? A tendencia azt mutatja, hogy a szemléletváltás még gyerekcipőben jár.

Tavaly a természeti katasztrófák által okozott kár a nemzetközi kutatóintézetek szerint 125 milliárd dollár körül volt a teljes világgazdaságban, ami megközelítőleg Magyarország teljes éves GDP-jének felel meg. Magyarországon a legtöbb embert érintő természeti csapások listája 1999-ben kezdődik, nyolc esemény történt 2000 után, és három 2013-ban – írta az ecolounge.hu.

Idehaza már nem ritkák az akár 120 km/órás széllel tomboló nyári viharok, élénken emlékszünk még a több emberéletet követelő 2006. augusztus 20.-i „fekete” ünnepre, vagy a 2013-as márciusi országos hó katasztrófára. Egyik árvíz a másikat éri az özönvízszerű esőzések miatt: nemrég több folyón rendeltek el harmadfokú készültséget, szeptember 13-án a Balaton déli partján hatalmas területek kerültek víz alá a több órás felhőszakadás miatt, és ugyanekkor Homokmégy közelében feltehetőleg tornádót fotózott az egyik időjárási portál észlelője.

 

 

 

 

 

 

Milyen választ ad erre az építőipar? Felismerve az Európát – így hazánkat – is érintő globális éghajlatváltozás hatásait, a viharspecialista új-zélandi Gerard 1994-ben jelent meg újdonságaival a magyar piacon, és 2009-ben megnyitotta várpalotai gyárát, hogy onnan lássa el az egész kontinenst különlegesen kialakított felhőszakadás- és jégverésálló tetőivel.
Mire figyeljünk a tető kiválasztásánál, hogy az utcában a mi házunk tetője legyen az egyik (vagy az egyetlen), amelyik átvészeli a hatalmas jégverést, és az akár 120-140 km/órát meghaladó szélvihart?  A Gerard szakértője válaszol kérdésünkre.

Elsősorban a rögzítési módra. Fotók tanúsága szerint az új-zélandi fejlesztésű Gerard tetők olyan trópusi 150-180 km/órás orkánokat is átvészeltek, amikor minden más tetőcserép lerepült a házakról. Ennek egyik oka, a különleges, a megszokott technológiától eltérő rögzítési mód: az elemeket vízszintesen, az orr felől, 8 ponton rögzítik a tetőlécbe, valamint egymáshoz is, így gyakorlatilag megmozdíthatatlanná válik a tető összes eleme.

A beázás mentességre, vagyis a vízzáró képességre és a tökéletes vízelvezetésre. Időnként az extrém erős szél vízszintesen fújja az esőt, amely behatolhat a hagyományos cserepek közé. A Gerard esetében ez gyakorlatilag kizárt az elemek fent leírt szoros egymásba illeszkedése és sajátos kettős zárása miatt.

A könnyű súlyra és megtakarítási lehetőségekre. A Gerard tető súlya mintegy hetedrésze hagyományos cserepek súlyának. Így jóval olcsóbb tetőszerkezetre, kevesebb faanyagra van szükség, valamint a szállítási költségek is kímélik pénztárcánkat, sőt így a környezetvédelmi szempontok is jól teljesülnek.

A bitumenes zsindely-vagy palacseréhez való alkalmasságra. Éppen a fentiek miatt ideális erre a célra a Gerard tető: a felújításnál a meglévő tetőszerkezetet többnyire nem kell megerősíteni, ráadásul a legbonyolultabb tetőformák megvalósítására is alkalmasak.

A tető anyagára. A hagyományos kerámia vagy beton cserepekkel összehasonlítva a Gerard – mely alucink ötvözettel bevont acéllemez alapanyagú, és kőzúzalékkal fedett – sokkal szilárdabb: sikeresen állja az óriási havazást, a tojásnagyságú jégverést, és az ijesztő méretű szélviharokat is.

Az innovatív termékekre. A tavalyi világújdonság DIAMANT tető esetében, 10%-kal nagyobb méretének köszönhetően, a tetőfedő anyag szükséglete 10%-kal csökken, amely pénz- és időmegtakarítást eredményez a kivitelezés során.

A biztonságra és a hosszú élettartamra. A tetőnek nemcsak egy életre, de több generációnak is biztonságot kell nyújtania. A Gerard könnyedén ad 50 év garanciát a fenti tulajdonságok tükrében.

És végül, de nem utolsósorban az eleganciára és esztétikai szempontokra.
Nem hátrány, ha a szomszédok csodálkozva állnak meg, vajon mi lehet ez a különleges és szép tető. Több család séta közben szemelte ki a Gerardot, mivel extravagáns szépsége kiemeli az utcaképből ezt az „egzotikus” tetőt.

Ha szereti a különlegességeket, továbbá egy presztízsértékű, több generációra szóló tetőt szeretne családja feje fölé vonni, most 20 % kedvezménnyel rendelheti meg a Gerard tetőt a 20 éves születésnapi akcióban. Nézze meg, hogy lesz a 20 %-ból 30%!


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.