BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatékony megoldás a határon átnyúló igényérvényesítéshez – az európai fizetési meghagyásos eljárás

Egy évtized európai uniós tagság után a mindennapok részévé vált, hogy a magyar állampolgárok más tagállamban vállalnak munkát, a magyar vállalkozások más tagállambeli cégekkel ápolnak üzleti kapcsolatokat.

A határon átnyúló gazdasági kapcsolatokkal azonban együtt jár, hogy a szerződő partner bizonyos esetekben nem teljesít. Korábban az ilyen, másik országbelivel szembeni igények érvényesítése csak hosszú és költséges pereskedés útján volt lehetséges, egy idegen országban, idegen szabályok szerint. 2010 júniusától azonban jelentősen könnyebbé vált a pénzkövetelések határon átnyúló érvényesítése. Ekkor került ugyanis közjegyzői hatáskörbe az európai fizetési meghagyásos eljárás.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az európai fizetési meghagyásos eljárás nem váltja fel a tagállami peres, illetve nemperes eljárásokat, hanem azok alternatívájaként szolgál. Az eljárás sokban hasonlít a magyarra : kérelemre indul; a közjegyző rövid időn (30 napon) belül kibocsátja a meghagyást, ami ellen az adós ellentmondással élhet; ha ezt nem teszi meg, a meghagyás jogerőssé és végrehajthatóvá válik, ellentmondás esetén pedig perré alakul az eljárás. Az eljárási díj is megegyezik: a követelés összegének 3 %-a, de legalább 5000 Ft, legfeljebb 300.000 Ft. Fontos különbség azonban, hogy az adósnak több ideje van az ellentmondásra: míg a magyar eljárásban erre 15 nap áll rendelkezésére, az európai eljárásban 30. Szintén különbség, hogy európai fizetési meghagyásos eljárás ügyértékre való tekintet nélkül indítható, míg a magyar fizetési meghagyással csak 400 millió Ft-ig érvényesíthető a követelés.

Az európai fizetési meghagyásos eljárás azonban kizárólag határon átnyúló ügyekben alkalmazható. Ha tehát a kérelmet magyar közjegyzőhöz nyújtják be, akkor vagy a jogosultnak, vagy az adósnak más tagállambelinek kell lennie. Magyar jogosult tehát magyar kötelezettel szemben nem érvényesítheti ily módon a követelését magyar közjegyző előtt, azonban más tagállamban igen. Fontos feltétel, hogy az érvényesített követelésnek polgári és kereskedelmi ügyből kell erednie. Nem érvényesíthetők európai fizetési meghagyással többek között a házassági vagyonjogon és az öröklési jogviszonyon alapuló igények, valamint – néhány kivételtől eltekintve – a szerződésen kívüli kötelmekből eredő követelések. Nem alkalmazható akkor sem az eljárás, ha az adós csőd- vagy felszámolási eljárás alatt áll.

A jogosultnak a más tagállambeli adóssal szembeni tartozása európai fizetési meghagyással való érvényesítéséhez kérelmet kell benyújtania formanyomtatványon az általa kiválasztott közjegyzőhöz. A meghagyás kibocsátását követően annak adós részére való kézbesítéséről a közjegyző gondoskodik. Ha az adós nem él ellentmondással határidőn belül, a közjegyző tanúsítványt állít ki a meghagyás végrehajthatóvá válásáról, és ez alapján közvetlenül, minden további eljárás nélkül kérhető a végrehajtás abban a tagállamban, ahol az adósnak vagyona van. Ha viszont az adós ellentmondással él, az eljárás Magyarországon alakul perré, ami jelentős könnyebbséget jelent a jogosultnak, a más országban való pereskedés költségeinek megtakarításáról nem is beszélve. 

Azt, hogy az eljárás hatékony megoldást jelent, sokan felismerték már, hiszen a közjegyzőkhöz érkező kérelmek száma évről évre növekszik. Az esetek döntő többségében magyar magánszemély vagy vállalkozás érvényesíti ily módon követelését külföldi partnerével szemben, kisebb részben pedig másik tagállambeli próbál ilyen úton hozzájutni a magyar adósa tartozásához. 

Az európai fizetési meghagyás előnyei magukért beszélnek: a közvetlen végrehajthatóságnak köszönhetően gyorsan és hatékonyan lehet ilyen módon hozzájutni a tartozáshoz, elkerülve a más országban való pereskedést, jelentős költségeket megtakarítva ezáltal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.