BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jog vita nélkül: végrehajtás és pénzkövetelések érvényesítése gyorsan, pontosan

A közjegyzők hatósági jogszolgáltató tevékenységüket a kar jelmondata szerint a jogviták megelőzése, elkerülése érdekében fejtik ki. A közjegyzők ezen permegelőző szerepköre a gazdasági élet szereplői részére számos előnyt kínál. Lássuk milyen területeken, és milyen jogi eszközökkel támogathatják a közjegyzők a gazdasági élet szereplőit, résztvevőit.

Közjegyzői okirat

Klasszikus, jól ismert közjegyzői tevékenység az okiratszerkesztés, azaz az ügyleti okiratok és a tanúsítványok elkészítése. Az úgynevezett ügyleti okiratba valamilyen jogügyletet foglal a közjegyző. Amellett, hogy a közjegyzői okirathoz a valódiság vélelme fűződik, a másik nagy előnye a közvetlen végrehajthatóság. A ténytanúsító okirattal a közjegyző a jogi jelentőségű tényeket tanúsítja közhitelesen. A tanúsítvány jól használható bizonyítékként egy esetleges perben.

Az okiratszerkesztés mellett ma már a közjegyzői munka nagyobb részét a nemperes eljárások teszik ki. Ezek olyan eljárások, amelyek nem minősülnek pernek, azonban a közjegyző eljárása során hozott határozat a bíróság döntésével azonos hatályú. A közjegyzői nemperes eljárások közül nem egynek van nagy jelentősége az igényérvényesítés terén.

Pénzkövetelések érvényesítése és nemperes eljárások

A pénzkövetelések érvényesítésének klasszikus módja a fizetési meghagyásos eljárás. Az eljárás 2010 júniusa óta tartozik közjegyzői hatáskörbe. A korábban hosszadalmas és kevéssé eredményes procedúra időtartama a töredékére csökkent mióta közjegyzők intézik azt, hiszen a meghagyás kibocsátása 3 munkanap alatt megtörténik. Mivel az ügyeket a közjegyzők elektronikusan, számítógépes rendszer útján intézik, a kérelmezők költségei is csökkentek.

A fizetési meghagyásos eljárásoknak mindössze 5%-a alakul perré, így a jogosultak az ügy megindulását követő egy hónapon belül eljuthatnak a végrehajtás foganatosításáig, és végső soron hozzájuthatnak a követelésükhöz. A fizetési meghagyás intézésére szolgáló informatikai rendszer gyorsasága és felhasználóbarát volta miatt olyanok is élnek az eljárás megindításának lehetőségével, akik azelőtt soha nem próbálták meg ilyen úton érvényesíteni követeléseiket: számos kis- és közepes vállalkozás (főként az építőipari és a kereskedelmi szektorból) jelent meg a felhasználók között.

Egy másik jelentős közjegyzői nemperes eljárás a végrehajtás elrendelése. A törvényben meghatározott feltételeknek megfelelő közjegyzői okirat a követelés lejártával ugyanis közvetlenül végrehajthatóvá válik, azaz nincs szükség egy hosszadalmas bírósági eljárásra ahhoz, hogy a jogosult követelését végrehajtás útján érvényesíteni tudja. Mindez időt és költségeket is megtakarít a jogosult számára.


Előzetes bizonyítás, szakértő kirendelése

Nagy szerepe van a gazdasági életben a közjegyző előtti előzetes bizonyításnak és az igazságügyi szakértő közjegyző általi kirendelésének is. E két eljárás permegelőző, illetve perelőkészítő szereppel bír: a kérelmező bizonyítékokat szerezhet be egy későbbi eljárás esetére, vagy éppen egy szükségtelen eljárást előzhet meg vele. Az előzetesen beszerzett igazságügyi szakértői vélemény birtokában jobban előkészíthető a per, valamint a tartalmától függően mérlegelhető, hogy érdemes-e egyáltalán az igényt peres úton érvényesíteni, továbbá le is rövidítheti az eljárást, mivel a bíróság mellőzheti szakértő kirendelését.

 

 

 

 

Európai jogérvényesítés Magyarországról

A közjegyzői eljárásoknak nem csupán belföldi viszonylatban, hanem a nemzetközi gazdasági életben is jelentősége van. A magyar közjegyző ugyanis európai fizetési meghagyást bocsáthat ki, amellyel egy másik európai uniós tagállamban lévő adóssal szembeni pénzkövetelés érvényesíthető. Ha a kötelezett nem él ellentmondással, a Magyarországon kibocsátott európai fizetési meghagyás a többi tagállamban is közvetlenül végrehajtható. Ellentmondás esetén pedig a magyar közjegyző előtt indult eljárás Magyarországon alakul perré, így elkerülhető a külföldön való pereskedés. Emellett a magyar közjegyzői okirat, illetve a magyar fizetési meghagyás európai végrehajtható okirattá is nyilváníttatható, s a más európai uniós tagállamban fellelhető vagyonra is kérhető a végrehajtás elrendelése az adott tagállamban.

Mindezek alapján érdemes tehát elgondolkodni azon a gazdasági élet szereplőinek, hogy olyan jogi szolgáltatást vegyenek igénybe , amellyel az esetleges vitás kérdéseket mielőbb rendezni tudják.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.