BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A csúcson pörög a befektetői piac

Növekedés ide, viszonylag kedvező kilátások oda, a reálszférának még mindig gondot okoz a (leg)megfelelő(bb) finanszírozási lehetőségek fellelése. A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület június 11-én Budapesten sorra kerülő regionális konferenciája kiváló alkalom az információ- és ismeretgyűjtésre, a kapcsolatépítésre.

Sokatmondó tény: a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) és a Magyar Külgazdasági Szövetség (MKSZ) által – a gazdaság húzóágazatának a szereplői, az exportőrök körében végzett – felmérésből látszik: a hazai vállalkozások több mint a harmada szerint a finanszírozás jelenti a külpiacra lépés, illetve további piacszerzés korlátjának. Ennek okai az alulinformáltságban és a pénzügyi ismeretek hiányosságaiban keresendők: a legtöbb cég szinte automatikusan a banki hitelre gondol, mint fejlesztési forrásra, miközben sokszor ennél jobban megfelelne a tőkeági finanszírozás valamely formája. Ezek fel is értékelődtek az elmúlt időszakban, de még mindig messze elmaradnak a lehetőségeiktől.

A kockázati tőkebefektetések óriási felfutást produkáltak az elmúlt években világszerte, olyan sikersztorik fémjelzik, mint a például a Facebook. Európában, s ezen belül Magyarországon is jelentős volt a fejlődés 2010 és 2014 között. Mint az Európai Kockázati és Magántőke Szövetség (EVCA) 2014-es jelentésében található iparági adatok mutatják, a kockázati tőkebefektetések értéke nálunk 2010 és 2014 között éves átlagban a GDP 0,029 százalékára rúgott. Ezzel nincs miért szégyenkeznünk, hiszen ugyanebben a periódusban az európai átlag 0,024 százalék volt. A 2014-es 0,031 százalékos GDP-arányos magyar kockázati tőkeberuházás-növekedés is a 0,024 százalék európai átlag felett teljesített. Magyarországon a kilátások is jók, s pozitív tendenciák látszanak, például már százalékosan is kimutatható a kockázati tőkefinanszírozás igénybe vétele a korai fázisú innovatív vállalkozások körében. Az ilyen, kockázati tőke fogadására alkalmas vállalkozások számát a szakértők egyébként 10-20 ezerre teszik, közülük 250-300 juthatott már kockázati tőkéhez.

Némileg eltérő a private equity befektetők célja a finanszírozásban: ezek a befektetők érettebb, nagyobb létszámú és árbevételű vállalkozásokat keresnek. Mivel az ilyen cégek száma Magyarországon korlátozott, kevesebb a vonzó célpont számukra. Ennek oka részben a privatizációban keresendő, aminek során a nagyvállalatok jellemzően multinacionális cégek tulajdonába kerültek, amelyek kevésbé jelentenek kivásárlási célpontot. Így nem meglepő, hogy a private equity súlya a GDP-n belül 2010-2014-ben, éves átlagban 0,097 százalék volt, ezen belül azonban 2014-ben jelentősebb, 0,164 százalék. Ez azonban elmarad a 0,278, illetve 0,274 százalékos európai átlagtól.

A kockázati tőke erőteljesebb térnyeréséhez hozzájárult a Jeremie program is, másrészt a private equity befektetések visszaesése: ezek a tranzakció típusok a válság környékén gyakorlatilag a nullára zuhantak vissza. A tavalyi statisztikák azt mutatják, hogy megkezdődött a fellendülés a tetszhalott állapotból.

A dinamikusabb fejlődést egyelőre még az is akadályozza, hogy a hazai vállalkozások sokszor idegenkednek a pénzügyi befektetőktől, aminek nem kis részben az információ- és a tudás, valamint a kapcsolati háló hiánya az oka. Pedig vannak lehetőségek információszerzésre, tanulásra és kapcsolatépítésre is. Ilyen lehetőség a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) június 11-i budapesti – Közép- és Kelet-európai régióra fókuszáló – konferenciája, amelyen felvonulnak a régió legnagyobb és legfontosabb private equity és kockázati tőke és befektetői. A konferencia résztvevői az általános és iparági trendeken túl, több konkrét befektetés, cégeladás történetét is megismerhetik.

S hogy kiknek tanácsos részt venni a konferencián? Minden olyan vállalatnak, vállalati pénzügyi szakembernek, aki szeretné megismerni a vállalati finanszírozási trendeket, lehetőségeket, tőkét keres, vagy éppen eladná a céget, s persze azoknak is, akik csak általános információkat és kapcsolatokat gyűjtenének, s szeretnék tudni, hogyan gondolkoznak a régióról, s ezen belül Magyarországról a meghívott pénzügyi szakértők. A Pivate Equty, Venture Capital and Corporate Finance in CEE címen június 11-én, Budapesten megrendezendő konferencia vezérszónoka George Andreas Papandreu volt görög miniszterelnök lesz.

http://www.hvca.hu/hu/konferencia/


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.