BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magánkölcsön: hogy kapjuk vissza a pénzünket?

Nagy terhet eredményezhet, ha valaki kölcsönt ad, de a visszafizetés elmarad. A válság óta egyre többen magánkölcsönből oldják meg átmeneti fizetési nehézségüket. Lehet-e legálisan magánkölcsönt nyújtani es hogyan kerülheti el a hitelező, hogy a végen ő fusson a pénze után?

A kölcsönszerződés fogalmát a Polgári törvénykönyv határozza meg. Kölcsönszerződés alapján a hitelező meghatározott pénzösszeg fizetésére, az adós a pénzösszeg szerződés szerinti későbbi időpontban a hitelezőnek történő visszafizetésére és kamat fizetésére köteles.

A pénzintézetek által nyújtott és az úgynevezett magánkölcsön között lényeges különbség, hogy utóbbi nem végezhető  üzletszerű tevékenységként.

Üzletszerű tevékenységnek minősül az ellenérték fejében nyereség, illetve vagyonszerzés miatt - előre egyedileg meg nem határozott ügyletek megkötésére irányuló - rendszeresen folytatott gazdasági tevékenység. Az ügyletek akkor tekinthetőek előre egyedileg meghatározottnak, ha azok egyenként, egyedileg azonosítható módon minden tekintetben (például az ügylet értéke, jellemzői, az ügyleteket megkötő felek személye, a teljesítés feltételei) előre meghatározottak.

A fentiek betartása mellett magánfeleknek is van lehetősége legálisan kölcsönszerződést kötni.

A hitel- és kölcsönügyleteknél az alábbiakra érdemes odafigyelni.

Bár ahhoz, hogy egy magánkölcsön szerződés létrejöjjön - szemben egy pénzintézeti hitellel - semmilyen dokumentum nem szükséges, a Polgári törvénykönyv nem ír elő írásbeliséget, ennek ellenére célszerű a magánkölcsön szerződést is írásba foglalni.

Az írás megmarad, ezáltal a kölcsön létezését és tartalmi elemeit a felek könnyebben tudják bizonyítani, legyen szó egy esetleges bírósági eljárásról vagy akár az illetékes adóhatóság előtti vagyonosodási vizsgálatról.
A szerződést úgy érdemes megírni, hogy abból bármikor megállapítható legyen a hitel és kölcsön felvétel körülményei, azaz azonosítható legyen: kitől, mikor, milyen összegű kölcsönt vett fel az adós. A szerződésben kell rögzíteni azt is, ha a felek eltérnek a jogszabály általános rendelkezésitől, például idegen pénznemben kötik ki a teljesítést, vagy kizárják a kamatfizetési kötelezettséget. Ha a felek készpénzben történő visszafizetésben állapodtak meg, akkor a teljesítéskor is javasolt írni egy "pár sort", hogy megállapítható a kölcsön visszafizetésének ténye és ideje.

Mi az előnye a közjegyző előtt kötött szerződésnek?

Szintén nem kötelező - ahogy a pénzintézeti kölcsönök esetén sem - az ügylethez közjegyző közreműködését kérni. Mégis, ha a felek közjegyzőhöz fordulnak, az hatalmas előnnyel jár.

Ha egy közjegyzői okirat tartalmazza a pénzfizetésre és annak visszafizetésére  irányuló vagy egyoldalú kötelezettségvállalást, a hitelező és az adós nevét, a kötelezettség tárgyát,  összegét és jogcímét, a fizetés és visszafizetés módját valamint határidejét, akkor az, bírósági peres eljárás nélkül közvetlenül végrehajtható. 

Ha a kötelezettség feltételnek vagy időpontnak a bekövetkezésétől függ, a végrehajthatósághoz a fentieket felül az is szükséges, hogy a feltétel vagy időpont bekövetkezését, például a felmondás tényét és azt, hogy azt az adóssal közölte a hitelező, közokirat tanúsítsa.

Azaz egy közjegyzői okiratban létrejött kölcsönszerződés vagy legalább az adós közjegyzői okiratban vállalt fizetési kötelezettsége lehetővé teszi, hogy 3-5 évig tartó pereskedés és akár több milliós költség helyett, állami kényszerrel, azonnali végrehajtás útján jusson a hitelező az adós által önként vissza nem fizetett összeghez.

A cikk szerzője: Dr. Asbóth-Hermányi Lőrinc
akozjegyzo.hu

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.