BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rekordokat döntöget a kockázatitőke-finanszírozás

Európában és idehaza is egyre népszerűbb a kockázati tőke- és private equity finanszírozás, ugyanakkor Magyarországon a még dinamikusabb fejlődés egyik akadálya az ismeretek és a kapcsolatok hiánya. Egy június 11-i budapesti szakmai konferencia mind a két hiány pótlásához hozzájárul.

A magyarországi vállalkozások még sokszor idegenkednek a pénzügyi befektetőktől, részben, mert a befektetők világa sokak számára még mindig rejtélyesnek tűnik. Egy bankot könnyű megtalálni, egyszerű oda besétálni, s ott üzletről, finanszírozásról tárgyalni. A pénzügyi befektetők ugyanakkor nehezebben fellelhetők az átlagos ismeretekkel és kapcsolati hálóval rendelkező cégvezetők számára, akik nem csak azt nem tudják, hol találják meg ezeket a szakembereket, de gyakran azzal sincsenek tisztában, hogy a befektetők milyen típusú vállalatokat és projekteket keresnek. A kapcsolati háló említése nem véletlen: a pénzügyi befektetők esetében fontos, hogy az adott vállalkozás vezetője vagy tulajdonosa személyesen vegye fel a kapcsolatot a befektetővel. Ebben segíthet a június 11-én Budapesten sorra kerülő konferencia, amely a Közép- és Kelet-európai régió kockázati tőke- és private equity-finanszírozás kérdése köré épül. Számtalan neves befektető érkezik a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) Pivate Equty, Venture Capital and Corporate Finance in CEE címet viselő egész napos szakmai rendezvényére, amelynek vezérszónoka George Andreas Papandreu volt görög kormányfő lesz. Mint emlékezetes, ő irányította az országot, amikor az az eruózóna eddigi legnagyobb válságába jutott, így tapasztalatai, véleménye kiemelkedően érdekes és tanulságos lehet a hallgatóság számára.

A rendezvénynek egyébként is hagyománya, hogy neves vezérszónokokat hoznak el a szervezők Budapestre, olyanokat, akiknek rangja, szava van a világban. Így vett részt tavaly ezen a fórumon a világhírű közgazdász, Nourel Roubini vagy korábban a neves befektetési szakember, Soros György.

Az idén 17. alkalommal rendezi meg a HVCA a konferenciát, amely a kezdetekben csak Magyarországról szólt, az elmúlt években regionálissá vált. Mint ugyanis mondják, a régió ismét kezd vonzóvá válni a befektetők számára, s ezen belül Magyarországgal is megéri számolni a térségen belül.  A rendezvényen az idén is neves szakemberek számolnak be az elmúlt év(ek) trendjeiről, arról, hogy mi iránt érdeklődnek, mit keresnek a kockázati tőke- és private equity-befektetők. Több konkrét befektetés, cégeladás történetét is megismerhetik a résztvevők, s  személyesen találkozhatnak a régió vezető pénzügyi befektetőivel.

Az eddigi rendezvények sikere vitathatatlan. Tavaly 97 cég képviseletében 150-en vettek részt a fórumon,  77 százaléka topmenedzser, s 17 százalék középvezető volt. Az általuk képviselt cégek között a legnagyobb kockázati tőke-szakértők, illetve pénzügyi tanácsadók voltak, de sok kereskedelmi és befektetési bankár és  ügyvéd, sőt több  kis- és középvállalkozás is részt vett a rendezvényen.

Szakemberek szerint az idén már csak azért is érdemes részt venni a konferencián, mert a trendek szerint folyamatosan erősödik a kockázati tőke- és private equity finanszírozás Európában és ezen belül Magyarországon is. Európában tavaly 14 százalékkal nőtt az ilyen jellegű vállalati befektetések értéke, elérve a 41,5 milliárd eurót. Az ilyen finanszírozásban résztvevő társaságok száma 8 százalékkal nőtt az előző évhez képest, s ötéves rekordmagasságba, 5500 fölé emelkedett. Tanulságos, hogy ezek 80 százaléka a kkv-k közül került ki. Több mint 2 400 európai vállalatnál történt meg az exit, 37,8 milliárd eurós korábbi befektetési értéket képviselve.

Ami Magyarországot illeti: tavaly 89 cég jutott kockázati tőkéhez, míg 7 társaságban private equty befektetők szereztek részesedést. A kezdeti fázisú, start-up finanszírozás volt nálunk a leggyakoribb. Az összes befektetés értéke 54,9 milliárd forint volt, a legnépszerűbb területeknek az üzleti és ipari szolgáltatások; az energia és környezetipar; valamint az üzleti és ipari termékelőállítás bizonyult. Volt nyolc exit is – ezek összértéke 611,5 millió forintra rúgott.

http://www.hvca.hu/hu/konferencia/

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.