BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hitel helyett faktoring

Bár világszerte és Magyarországon is dinamikusan nő a faktorált vagy megvásárolt vevőkövetelések állománya, a Budapest Bank tapasztalatai szerint még mindig kevés kis- és középvállalkozás ismeri igazán ennek a szolgáltatásnak az előnyeit. A finanszírozási lehetőségről Császi Róberttel, a Budapest Bank vállalati értékesítési vezetőjével beszélgettünk.

Mire jó a faktoring, és mitől más, mint például egy szállítói hitel?

A vállalkozások mindennapjaiban egyre gyakrabban felmerül a probléma, hogy miként tudják megoldani a vevők egyre hosszabb fizetési határidőiből adódó finanszírozást. Különösen fontos ez azon vállalkozásoknál, ahol az egyes szállítások, beszerzések vagy éppen magának a gyártási ciklusnak a finanszírozása, illetve a folyamatos forrásigénye nélkülözhetetlen. Éppen erre nyújt ideális megoldást a faktoring, amely a termeléshez, szolgáltatáshoz igazodó finanszírozást jelent, és képes lekövetni egy vállalkozás folyamatos növekedését, és az ezzel járó likviditás szükségletét. Ráadásul, ha csökken a beszállítás volumene, akkor a finanszírozás költségei sem terhelik tovább a vállalkozást, így kiszámítható működést, jobban tervezhető üzleti stratégiát eredményez. Mindemellett a faktoring extra szolgáltatást is jelent, hiszen a finanszírozást nyújtó bank részt vesz a vevőkintlévőségek beszedésében.

Mely vállalkozások számára ajánlják?

Alapvetően a faktoringgal történő finanszírozással kapcsolatos üzleti döntést a finanszírozandó követelés minősége határozza meg. Ezért azon vállalkozások számára a legelőnyösebb a faktoring, amelyek eladható termékkel rendelkeznek, állandó piacuk van, és a vevőkörük pénzügyileg és gazdaságilag stabil lábakon áll. Mivel nem igényel tárgyi biztosítékot, és a hitelképességet is jellemzően a követelés minősége határozza meg, ezért szélesebb vállalati körben elérhető, mint a klasszikus éven belüli hitelek, ráadásul nagyobb mozgástere marad a vállalkozásnak, ha további hitelfelvételt tervez.

A Budapest Bank ügyfélkörében jellemzően kik élnek a faktoring lehetőségével?

A piaci trendekhez hasonlóan azok a kereskedő, szolgáltató ipari cégek választják ezt a finanszírozási megoldást, amelyek árbevétele dinamikusan növekszik, vagy forgalmuk szezonális, és nagy vevőkövetelésekkel rendelkeznek. Ezen kívül azok az ipari és termelő vállalatok is élnek a lehetőséggel, amelyek a meglévő pénzeszközeiket beruházásaik pótlására, vagy új beruházásokra kívánják felhasználni, de nem akarnak lemondani a további likviditásnövelésről sem. Ugyanakkor azoknak a vállalkozásoknak is ideális, amelyeknél gyakran még hiányoznak a bankhitelhez szükséges tárgyi biztosítékok.

Milyen várakozásaik vannak a következő évben?

Bár világszerte és Magyarországon is dinamikusan nő a faktorált vagy megvásárolt vevőkövetelések állománya, tapasztalatunk szerint még mindig kevés kkv ismeri igazán ennek a terméknek az előnyeit, és építi be vállalkozása finanszírozásába, pedig a likviditás javításához kiváló eszköz. Célunk, hogy az ügyfelekkel hosszú távú kapcsolatot építsünk ki, és így a vevőkövetelésen alapuló finanszírozás végig tudja követni egy-egy vállalkozás növekedését, bővülését. A Budapest Bank 2015-ben átalakította a vállalatok számára elérhető belföldi faktoring és követelésvásárlás szolgáltatásait, így a korábbinál jóval gyorsabban, rugalmasabban és szélesebb körben szolgáljuk ki ügyfeleinket, köztük a beszállítói és kereskedelmi tevékenységet végző vállalatokat is.*

*Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a jelen kereskedelmi kommunikációban közölt információ nem minősül a 2013. évi V. törvény 6:64.§-a szerinti ajánlattételnek. A jelen kötelező erő nélküli jognyilatkozat kizárólag tájékoztató jellegű, a teljesség igénye nélkül a hivatkozott termék egyes jellemzőit tartalmazza! A Budapest Bank Zrt. kötelezettségvállalása minden esetben egyedi hitelbírálat függvénye! A részletes szerződéses feltételekkel és a termék kondícióival kapcsolatban kérjük, forduljon vállalati kapcsolattartónkhoz!



Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.