BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kivárásra játszanak a mikrovállalkozások

A mikrovállalkozások helyzetéről Erdei Zsuzsával, a Budapest Bank kisvállalkozói üzletágának vezetőjével beszélgettünk.

Hogyan látja a mikrovállalkozások helyzetét?

Kétségtelen, hogy a magyar gazdaság teljesítményét nagyban befolyásolja a kisvállalkozások eredményessége. Ez egyébként nagyon heterogén szegmens, főleg a szolgáltatások dominálnak, helyzetük pedig leginkább attól függ, hogy mennyire összetett vevőkörrel rendelkeznek.
Banki oldalon azt tapasztaljuk, hogy a mikrovállalkozások várakozásra álltak be idén, a számlaforgalmi adatokat tekintve még soha nem volt ilyen alacsony a folyószámla-hitelkeret kihasználtsága. Míg ez korábban 60% körüli volt, most 50% alá esett vissza, ami azt jelenti, hogy a vállalkozások rendelkeznek likvid tőkével, ami a fejlesztések halasztásából is adódik.

Jellemzően milyen arányban növik ki a mikro kategóriát azok cégek, amelyek az indulás óta ügyfeleik?

A vállalkozások körülbelül 10 %-a az, amely képes kinőni a mikrovállalkozói kategóriából. Jellemzően kezdettől fogva lehet látni, hogy kik lesznek ezek: ők azok, akik már az induláskor berobbannak, aztán pedig folyamatos, szignifikáns növekedést produkálnak. A Budapest Banknál egyébként is felülreprezentált a fejlődő cégek aránya, köszönhetően annak, hogy nagyon sok programban részt veszünk, és egyéb eszközökkel is próbáljuk segíteni a vállalkozások helyzetét. Így például honlap-szolgáltatást is adunk az ügyfeleknek, sőt, ha webshopot szeretnének, ahhoz is van alkalmazásunk.

Mit tud nyújtani egy bank a mikrovállalkozások sikerének előmozdításában? 

A Budapest Banknál testre szabott szolgáltatásokat készítünk a mikrovállalkozások számára. Mégpedig úgy, hogy egész más megközelítésbe helyezzük például az ügyfélminősítést, igazodva a sajátos helyzetükhöz. A legkisebb vállalkozásokat például a banki attitűd, a számlaforgalom és egyéb szempontok szerint elemezzük. Azután, ahogy növekednek, vegyesen alkalmazzuk ezt a szempontrendszert és a készpénzforgalmi-adatokat, valamint más hagyományos pénzügyi mutatókat.

Milyen eredményei voltak a Budapest Banknak a mikrovállalkozói szegmensen belül?

Évről évre szignifikánsan növekedtünk. Az Opten adatai alapján jelenleg több mint 9% a piaci részesedésünk a kisebb és a nagyobb szegmensekben is, és ez folyamatosan növekszik.  Ügyfeleink körében nagyon népszerűek a saját szolgáltatásaink, ugyanakkor a kisebb ügyfeleink számára is elérhető nálunk az MNB Növekedési Hitelprogramja (NHP). Számok tükrében ez annyit tesz, hogy az első háromnegyedévvel bezárólag az NHP2 keretében több mint 2,5 milliárd forint hitelt folyósítottunk ezen szegmens részére. A kisvállalkozások átlagos hitel összege 8,8 millió forint volt.

Az agrárvállalkozások speciális célcsoportot képeznek a mikrovállalkozásokon belül. Mit nyújt számukra a Budapest Bank?

A Budapest Banknál az agrárágazat stratégiai fontosságú, amelynek részeként az agrárvállalkozások esetén is testre szabott szolgáltatásokkal várjuk az ügyfeleket. Sőt a következő évtől az agrárszegmensen belül tovább nyitunk az őstermelők felé, és olyan megoldásokat kínálunk, amelyek figyelembe veszik sajátos helyzetüket. Ezen kívül arról sem szabad megfeledkezni, hogy a földértékesítésekhez kapcsolódó kedvezményes MFB-NHP hitel is a Budapest Bank közvetítésében érhető el.

Mi várható a szegmensben 2016-ban?

Egyelőre kivárás tapasztalható: az uniós pályázatokra várva a vállalkozások jövő évre halasztják a nagyobb fejlesztéseiket, beruházásaikat. A pályázatok elindulása valószínűleg lökést adhat a növekedésnek, de nem jövő évben. 2016 a felkészülés éve lesz, megnyílnak a pályázati lehetőségek, a cégek pedig kitalálják, hogy milyen fejlesztéseket szeretnének végrehajtani, és majd 2017-ben lesz a bank számára is érzékelhető hatása ezeknek a fejlesztéseknek.

(_gdeaq = window._gdeaq || []).push(["hit", "gdehu", "bVpAS8c2jz9IsPtkZDr6waQPDfyu0k8vQn5t_uh0ZV3.s7", "mfgojinfng", "htvdtkeafaseykleskjtnisvgplk"],

["viewable", "gdehu", "bVpAS8c2jz9IsPtkZDr6waQPDfyu0k8vQn5t_uh0ZV3.s7", "zfnenvgkmb", "_gde_isndwl_zfnenvgkmb"]);

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.