BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új szabályokkal segítenék az online vásárlást

Az Európai Bizottság új intézkedéscsomagot terjesztett elő az internetes kereskedelem elősegítésére a fogyasztók és a kereskedők érdekében.

A digitális egységes piacra és az egységes piacra vonatkozó stratégiájának keretében az Európai Bizottság május 25-én benyújtott egy tervet az elektronikus kereskedelem ösztönzésére. A terv a területi alapú tartalomkorlátozás elleni fellépésen, a tagállamok közötti csomagküldés hatékonyabbá tételén, illetve a díjszabás csökkentésén, valamint a vásárlói bizalomnak a nagyobb fokú védelem biztosításával és a szabályok jobb érvényre juttatásával történő növelésén alapul.

 

 

 

 

 

 

A területi alapú forgalomkorlátozás, valamint az állampolgárság, lakóhely vagy székhely alapján történő megkülönböztetés elleni fellépés

A Bizottság által javasolt jogszabály biztosítani hivatott, hogy azok a fogyasztók, akik egy másik EU-országban kívánnak árut vagy szolgáltatást vásárolni, akár az interneten, akár üzletben, ne részesüljenek hátrányos megkülönböztetésben az árak, illetve az értékesítési vagy fizetési feltételek tekintetében – kivéve indokolt esetben, például a hozzáadottérték-adóval (áfával) kapcsolatos okból vagy bizonyos közérdekű jogi rendelkezésekből kifolyólag.

Ha valaki egy másik uniós országban vásárol, az eladó nem fogja kérni az illető személyazonosító okmányát, hogy a vásárló állampolgárságától vagy lakóhelyétől függően más árat vagy értékesítési feltételeket szabjon neki. Az interneten azonban nagyon gyakran előfordul, hogy a fogyasztók nem tudják megvásárolni a más országokban előnyösebb feltételekkel kínált termékeket, mert automatikusan átirányítják őket a kereskedőnek a vásárló hazájában működtetett honlapjára, vagy mert csak egy bizonyos országban kiállított bankkártyával, illetve hitelkártyával fizethetnek. Ennek a fajta diszkriminációnak nincs helye az Európai Unió egységes piacán.

Jóllehet a megkülönböztetésmentesség elve már le van fektetve a szolgáltatási irányelvben, és a Bizottság már alkalmazza azt bizonyos szolgáltatási ágazatokban, így például az autóbérlők és a vidámpark-üzemeltetők vonatkozásában, az új szabályok révén mind a fogyasztók, mind a kereskedők számára növekedni fog a jogbiztonság, hiszen egyértelműbbé válik, mely kereskedelmi módszerek megengedettek, és melyek nem. A rendelet gondoskodni fog erről a jogbiztonságról, valamint a szabályok érvényre juttatásáról, akár az interneten, akár üzletben értékesített áruról vagy szolgáltatásról van szó.

A tagállamok közötti csomagkézbesítés könnyebben megfizethetővé és hatékonyabbá tétele

Az előterjesztett rendeletjavaslat növelni fogja a határokon átívelő csomagküldési szolgáltatások árának átláthatóságát és a rájuk vonatkozó szabályok felügyeletét, így ezek a szolgáltatások könnyebben megfizethetővé válnak a fogyasztók és a kiskereskedők számára, és könnyebb lesz visszaküldeniük adott esetben az árut, akár elszigetelt, távoli térségből/térségbe is.

A fogyasztók és a kisvállalkozások gyakran adnak hangot annak a panaszuknak, hogy a csomagküldéssel kapcsolatos nehézségek – főként a tagállamok közötti szállítások magas költsége – miatt nem áll módjukban külföldről rendelni, illetve külföldre szállítani árut. A postai szolgáltatók gyakran ötször olyan magas díjat szabnak ki egy másik tagállamba feladott csomag kézbesítéséért, mint a belföldi csomagküldésért – anélkül, hogy a tényleges költségek indokolnák ezt a díjkülönbséget.

Az árak átláthatóságának növelése révén a rendelet ösztönözni fogja a piaci versenyt. A Bizottság javaslata nem arra irányul, hogy előírja az árukézbesítések maximális árát. Az árszabályozás csak utolsó lehetőségként merül fel – abban az esetben, ha a versenyszabályok nem járnak kielégítő eredménnyel. A Bizottság 2019-ben értékeli az elért előrehaladást, és mérlegelni fogja, hogy szükség van-e újabb intézkedésekre.

Az elektronikus kereskedelembe vetett fogyasztói bizalom növelése
A fogyasztóvédelmi együttműködésről szóló rendelet javasolt felülvizsgálata kiterjeszti a tagállami hatóságok jogosítványait a fogyasztói jogok érvényesítése terén. Az új szabályok értelmében a tagállami hatóságoknak lehetőségük lesz arra, hogy:

• ellenőrizzék, hogy a kereskedői honlapok korlátozzák-e területi alapon a vásárlási lehetőségeket, illetve hogy az értékesítés utáni feltételek összhangban vannak-e az uniós joggal (pl. a vásárlástól való elállás jogával);

• elrendeljék a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak helyet adó webhelyek azonnali üzemen kívül helyezését;

• tájékoztatást kérjenek a domainszolgáltatóktól és a bankoktól a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytató kereskedő kilétének megállapítása céljából.

A fogyasztói jogoknak az egész EU-ra kiterjedő megsértése esetén a jogszabály felhatalmazza a Bizottságot arra, hogy a tagállami végrehajtó hatóságokkal egyeztetve kidolgozza, milyen közös fellépésre van szükség az ilyen szabálysértő tevékenységek megszüntetésére. A rendelet biztosítani fogja a fogyasztók gyorsabb és hatékonyabb védelmét, és egyúttal időt és erőforrásokat fog megtakarítani a tagállamoknak és a vállalkozásoknak egyaránt.

A teljes felhívás szövegét megtekintheti itt:
http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-1887_hu.htm

 

 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.