BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az Európai Bizottság tisztázza a megosztásalapú gazdaság szabályait

Az új és gyorsan növekvő megosztásalapú gazdaság állampolgárok és üzletek közti eszközök, szolgáltatások és egyéni készségek online platformokon történő megosztásán alapul. Magában hordozza azt a lehetőséget, hogy növelje a szolgáltatások hatékonyságát, átláthatóságát, körét és kényelmességét az Európai Unióban, miközben csökkenti a fogyasztókra háruló költségeket.

A megosztásalapú gazdaság elmosta a fogyasztók és szolgáltatók, a vállalkozások és magánszemélyek, valamint a platformok és végső szolgáltatást nyújtók közti határvonalat, melynek következtében bizonytalanná vált, hogy a meglévő szabályok közül az melyekhez és hogyan illeszkedik.

Az Európai Bizottság június 2-án, csütörtökön közzétett egy útmutatást a tagállamok és a piaci szereplők számára arról, hogy az EU szabályozások hogyan vonatkoznak a megosztásalapú gazdaságra, valamint üzletpolitikai javaslatokat is megfogalmazott azzal kapcsolatban.

Milyen előnyökkel jár a megosztásalapú gazdaság?

A megosztásalapú gazdaság lehetővé teszi, hogy állampolgárok és üzletek szolgáltatásokat nyújthassanak és megoszthassák az eszközeiket online platformokon keresztül, mely napjainkban számos területen megvalósul a lakóházak és autóutak megosztásától egészen a takarítási vagy kertészeti szolgáltatásig. Az EU-n belüli fogyasztók több mint fele ismeri a megosztásalapú gazdasági szolgáltatásokat vevői vagy eladói oldalról.

A fogyasztók számára előnyös lehet, hogy kényelmesebb módon nagyobb választék közül választhatnak gyakran alacsonyabb áron. A megosztásalapú gazdaság nagyobb mértékű eszközmegosztást ösztönöz, amely így hozzájárulhat az EU fenntarthatóságra vonatkozó menetrendjéhez. Emellett növekedést is előidéz, valamint munkalehetőségeket teremt.

Mi a kihívás?

Általánosságban véve a tagállamok rendelkeznek olyan jogszabályokkal, amelyek azon szektorokra vonatkoznak, amelyekben a megosztásalapú gazdasági szolgáltatók aktívak, és amelyeket már jóval a megosztásalapú gazdaság elindulása előtt elfogadtak. Előfordulhat, hogy az ilyen szabályok nem mindig összeegyeztethetők a megosztásalapú gazdaság természetével.

A közigazgatási szervek némelyike megpróbálta már befogadni a megosztásalapú gazdaságot például úgy, hogy speciális jogszabályokat dolgoztak ki, míg mások betiltanak vagy korlátoznak bizonyos megosztásalapú gazdasági üzleti modelleket.Az ilyen eltérő megközelítések az egységes piaci szabályozás széttöredezésének kockázatát vetíthetik elő.

Ez az új közlemény segít tisztázni az EU szabályokat, valamint útmutatást nyújt a létező jogszabályok alkalmazásához arra vonatkozóan, hogy miként kell eljárni például a piacra lépés követelményei, a fogyasztók védelme, a felelősséggel kapcsolatos kérdések esetében, vagy a munkaviszony területén. A közlemény politikai javaslatokat is tesz annak érdekében, hogy támogassa a tagállamokat, ezáltal elősegítve a megosztásalapú gazdaság kiegyensúlyozott fejlődését Európában.

A teljes hirdetmény az alábbi linken olvasható:
http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-2001_hu.htm


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.