BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itt az év végi roham az adókedvezményért

Minden év végén előtérbe kerülnek a megtakarítások. Akinek van tartaléka, vagy csak karcsúsítani szeretné adóbevallását, ebben az időszakban kiemelten keresi a legjobb megoldásokat. Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége szerint az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári megtakarításhoz az államtól járó, akár 150 ezer forintos adókedvezményen kívül a kasszák mellett szólnak a mostani alacsony kamatkörnyezetben elért eredmények, az évek óta jellemző kiemelkedő hozamok, és az alacsony költségek is. A pénztártagok évről-évre egyértelmű választ adnak arra, mit érdemes választani, hiszen fokozzák a megtakarítást. Az ÖPOSZ szerint a tavalyi év pénztári befizetési rekordja meg fog dőlni a következő hetekben.

Felpörgött a megtakarítási, ezen belül is az öngondoskodási piac. Az év végéhez közeledve erősödik az előtakarékosság, az év utolsó heteiben különösen erős befizetési roham indulhat. Akik félre tudtak tenni év közben és optimalizálnák adójukat, most igyekeznek befektetési célpontot keresni. Érthető okból egyben olyan megoldást szeretnének találni, amelyek sok szempontból előnyösek a számukra, tehát mellyel nem csak gyarapodást érhetnek el a jövőben, de valamilyen hozzáadott értékkel is bír. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke a vg.hu-nak azt mondta, hogy szerinte a szervezettel együttműködő önkéntes nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak az egyik legjobb alternatívát kínálják minderre.

Mielőbb érdemes jelentkezni az adóelőnyért

Év végén a legtöbb figyelem persze arra irányul, hogy a pénztári befizetésre jelentős, 20 százalékos, akár 150 ezer forintos adóvisszatérítés jár. Az egészségpénztárak esetében ráadásul, ha a tag 2 éves időszakra leköti a megtakarítását, akkor arra további 10 százalék plusz adókedvezményt kap. Az elnök az adókedvezményről elmondta, hogy aki a nyugdíj- és egészségpénztári tagsága mellett más nyugdíjcélú megtakarítást is fenntart, összesen akár 280 ezer forintot is jóváírást kaphat a személyi jövedelemadó-bevallása alapján. Az ÖPOSZ arra is felhívta a figyelmet, hogy nem biztos, hogy elég az év utolsó napjaiban kapcsolni, mert a befizetéseknek december 30.-ig be kell érkezniük a pénztárba és hiába ad fel valaki csekket, indít átutalást az év utolsó napján, elkéshet, komoly kedvezményeket veszítve ezzel. „Az ünnepek körül várjuk a legnagyobb befizetési hullámot. Úgy tapasztaltuk, hogy számos tudatos pénztártagnak a pénztári befizetés elindítása is szerepel ugyanis az ünnepek előtti „elintézendő” listáján” – utalt az év végi hajrára az elnök. Vannak olyanok is, akik a kedvezménnyel is élve akár karácsonyi ajándékot vesznek például az egészségpénztárba ilyenkor befizetett pénzből például az idősebb rokonoknak – magyarázta a dolog logikáját.

Vonzóak és népszerűek a pénztári megoldások

A pénztárak hozzáadott értékéről elmondta, hogy nem csupán az időskori extra jövedelmet garantálják, de emellett az egész család egészségmegőrzésében is főszerepet játszanak. „A pénztári megoldásoknak rengeteg előnye van, az csak az egyik – igaz nagyon népszerű pozitívum - hogy adókedvezmény jár a pénztári megtakarításhoz” - tette hozzá Dr. Kravalik Gábor. Ez a kedvezmény azonban korántsem az egyetlen érv a pénztári megtakarítások mellett.  Sőt!  A mostani kamatkörnyezetben, amikor a legjobb bankbetétek is jellemzően csak 1-2 százalékot fizetnek, a pénztárak eredményei is kiemelkedőnek tekinthetők. A piaci szinten is magasnak mondható vagyongyarapodást ráadásul úgy érik el a pénztárak, hogy a tagoktól szakértelmet nem kívánó, emellett rugalmasan kezelhető megtakarításról van szó. Ráadásul kifejezetten alacsony, 1 százalék alatti költségszint mellett tartható fenn az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás mondta el dr. Kravalik Gábor ezt az öngondoskodási piacon az egyik legkedvezőbb értéknek nevezve.


Így csinálják a pénztártagok - példaértékű takarékoskodás

Az elnök szerint a pénztárak eredményei mellett a tagok magatartása az, ami szintén egyértelműen mutatja, hogy a pénztári megtakarítások az egyik legjobb választás. A tagok az ÖPOSZ-hoz tartozó önkéntes nyugdíjpénztárakba csak a harmadik negyedévben közel 14,5 milliárd forintot fizettek be. Habár a harmadik negyedév hagyományosan még nem is számít takarékoskodási főszezonnak, az ekkor mért érték már 10 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi befizetéseket. Az ÖPOSZ-hoz tartozó egészségpénztárakban is már szeptember végére megélénkültek a befizetések. Egészségükre ekkor több mint 3 milliárdot fizettek be a tagok.

Mindez dr. Kravalik Gábor szerint a pénztárakba vetett bizalom jele is. „Az önkéntes nyugdíjpénztárainknak több mint 1 millió, az egészségpénztárainknak pedig 851 ezer tagja van, tehát potenciálisan akár 2 millió emberről van szó, akik már a pénztárak mellett döntöttek. Azok a pénztártagok pedig, akik közülük folyamatosan komoly erőfeszítéseket tesznek a jövőjük és egészségük biztosítása érdekében mindenképpen okosan döntenek, hiszen egyéni befizetések után adókedvezményt igényelhetnek. Az államtól visszaigényelhető extra forintok és a kamatos kamat hatására nekik nyugdíjba vonulás után minden mostani befizetés plusz jövedelmet jelenthet.

„Akik egészségügyi kiadásaik egy részét fedezik öngondoskodással, sokszor úgy szokták tekinteni ezt a kedvezményt, hogy 20 százalékkal olcsóbban jutnak gyógyszerhez, egészséghez. De azt is sokszor hallom, hogy a befizetések utáni 20 százalékos hozamnak tekintik a pénztártagok az adóelőnyt” - fogalmazott dr. Kravalik Gábor aki azt is kiemelte, hogy sokan gyerekeikre, házastársukra, szüleikre is az egészségkasszákból költenek így optimalizálva a család egészségügyi kiadásait vagy kihasználva az új önsegélyező szolgáltatások nyújtotta lehetőségeket. 

Az ÖPOSZ szakértői arra számítanak, hogy a pénztárak által elért eredmények, a tagok egyéni befizetéseinek számottevő bővülése, valamint az adókedvezményből adódó ösztönzés miatt egyre többen dönthetnek a pénztári megtakarítások mellett, azaz új tagokra számít a szektor. Ugyanakkor a szervezet szerint a pénztári tagság növelése érdekében a munkavállalók mellett a munkáltatóknak és az államnak is lépéseket kell tennie, mégpedig közös - háromszereplős - fellépés lenne a legcélravezetőbb. Dr. Kravalik Gábor kiemelte: a pénztárak bíznak abban, hogy az állam az adókedvezmény mellett további ösztönzéssel bővíti az öngondoskodási törekvéseket, munkáltatói szerepvállalást, ezzel pedig még népszerűbbé válhatnak a pénztárak az emberek szemében.

„Érdemes ugyanis önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári megtakarítást párhuzamosan is fenntartani. A pénztári megoldások teljes körű öngondoskodást biztosítanak, amire minden élethelyzetben támaszkodhatunk” - összegzett az elnök.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.