BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mastercard: A fizetés jövője a fogyasztókon múlik

Óriási lehetőség van abban, hogy sokan még mindig készpénzzel fizetnek – mondta a Világgazdaságnak adott interjúban Michael Miebach, a Mastercard termékigazgatója. Szerinte a kártyacégek túl fogják élni a fintech forradalmat.

Jelenleg három iránya van a mobilfizetések terjedésének: amikor a telekomszolgáltató, amikor a készülékgyártó, illetve amikor egy mobilalkalmazás a pénzügyi szolgáltatás partnere. A Mastercard mindhárom területen jelen van, de mégis melyik fizetési modell terjedhet el széles körben?

Más és más fizetési lehetőség áll az ügyfelek rendelkezésére, de a vásárló döntésén múlik, hogy ezek közül melyiket választja, mivel fizet. Mi mindegyik módszerre partnerként tekintünk. Az elektronikus fizetésekre való áttérésben óriási növekedési lehetőség van, hiszen jelenleg a kiskereskedelmi forgalom 85 százalékát készpénzzel bonyolítják. Magyarország ilyen szempontból fontos piac számunkra, hiszen többek között az egyérintéses kártyás fizetések terén hatalmas fejlődés tapasztalható: a jegybank adatai szerint tavaly a vásárlási tranzakciók többségét már ilyen módon hajtották végre. A bankoknak és a kereskedőknek is érdekük, hogy jobb fogyasztói élményt alakítsanak ki. Hogy ezt egy plasztik kártyával teszik, vagy valami mással, az mindegy, a lényeg, hogy az a legjobb vásárlói élményt nyújtsa.

Ez lesz a bankkártyák vége? Vagy maga a technológia a lényeg, ami beköltözhet például egy okostelefonba is?

Ha valahol a világon elővesszük a kis plasztik kártyát, két dolog biztos: mindenhol működni fog, és biztonsággal lehet vele fizetni. Most az a kérdés, hogyan hatnak majd a digitális fizetésekre azok a fizikai eszközök, amelyek elektronikus fizetést kezdeményeznek. Ugyanis még mindig szükség van egy eszközre, ami lehet akár egy okostelefon, vagy egy okosóra is, amit odaérintünk az adott terminálhoz, hogy fizessünk vele. Szóval megint csak oda lyukadunk ki, hogy minden a vásárló döntésén múlik – és a bankkártya is része ennek a választásnak.

Sokan a kártyacégek végét prognosztizálják a fintech forradalommal, valamint azzal, hogy az alternatív fizetési lehetőségek háttérbe szoríthatják a bankkártyás fizetést. Ön hogy látja?

Én nem így látom. Maga a Mastercard is egy vezető fintech már 50 éve. Már nem csak egy kártyacég vagyunk, hiszen a világ leggyorsabb feldolgozó hálózatát üzemeltetjük, de foglalkozunk különböző fizetési applikációk fejlesztésével is. A fizetési rendszerek piaca jelenleg sokszereplős. A fintech startupok fontos helyet foglalnak el ebben a rendszerben, hiszen a teljes folyamat egy részét nagyon jól és gyorsan csinálják. Ezek a cégek hasznosak, hiszen abban segítenek, hogy ezeket a szolgáltatásokat visszavigyük a pénzügyi rendszer hagyományos szereplőihez, mint például a bankokhoz. Nem hiszem, hogy veszélyt jelentenének a fintechek, az viszont szükséges, hogy mindenki összedolgozzon, hogy a fogyasztók minél jobb szolgáltatásokhoz jussanak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.