BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már több 100 diákhoz jutottak el az interaktív tanórák

Bármelyik iskola számára elérhető az MVM Partner Zrt. Edukációs Programja– mondja Pénzes László, az MVM Partner Műszaki menedzsment osztály vezetője. A program közelebb hozza a fiatalok számára a fizikát és megismerteti a villamos energetikát.

Miről szól az MVM Partner Edukációs Programja?

Az MVM Partner Zrt. 2017 év első felében indította el Edukációs Programját általános iskolák számára. Ez a program többek között azt mutatja be, hogy a villamosenergia-iparágnak milyen szépségei vannak. Azt látjuk, hogy egyre kevesebben jelentkeznek a műszaki szakokra, szakirányokra, kevés az a fiatal diák, aki a villamosenergia-ipari pályát választaná. Ebben próbál az MVM Partner segítséget nyújtani az iskolának az Edukációs Programmal, amely a villamos energia alkalmazási területeinek bemutatására szolgál. Azért jött létre a program, mert megalakulásunk óta folyamatosan és erősen kifejezésre juttatjuk a társadalmi környezetünk iránti felelősségtudatot, és ennek a része ez a terület, hiszen az MVM Partner a gyerekek számára hozza közelebb a villamos energia, a megújuló energiák, vagy az elektromobilitás világát.

Pontosan kinek szól az Edukációs Program?

Az általános iskolák felső tagozatosainak szól, azon belül is a 7-8. osztályosok jelentik a fő célcsoportot. Ők tanulják már különböző szinteken a fizikát, illetve a természettudományi tantárgyakat, így van rálátásuk. Úgy gondoljuk, hogy ha olyan dolgokat is megmutatunk, amit nem biztos, hogy tanultak, de érdekes lehet számukra, hogy a fizikát jobban befogadják, szeressék, az segíti a tanulási és egyben a pályaválasztási folyamatot. Ha pedig már tanulták, akkor egy kiegészítő pluszt kapjanak, érdekesebb formában tudjuk bemutatni a fizika, elektrotechnika világát. Az Edukációs Program a fizikai kísérleteken alapszik. A gyerekek elé nagyon sok ilyen kísérletet viszünk el. Előállítottunk saját magunk, valamint beszereztünk olyan eszközöket, amik nagyon érdekessé teszi az elektrotechnikai törvények bemutatását. Megmutatjuk, hogy mi az az elektrosztatikusság, hogyan lehet a villamos energiát megismerni, kvázi láthatóvá tenni, de meg tudjuk például mutatni, hogy milyen világ is van a konnektor mögött. Sokan ma természetesnek gondoljuk, hogy a villamos energia a falból jön, bárhol a rendelkezésünkre áll. Mi bemutatjuk, hogyan mennek a vezetékek, miként vannak becsatlakoztatva a főbb eszközök.

Láthatják a tanulók, hogy a villamosenergia-termelés, -szállítás, -felhasználás milyen folyamatokon, eszközökön zajlik, milyen jellemzőkkel bír az energia-előállítás, illetve annak elérési lehetősége. A fenntarthatóság jegyében a megújuló energiákra pedig különös figyelmet fordítunk, így szélerőművet, naperőművet is bemutatunk, és a gyerekek meg tudják a saját kezükkel fogni ezeket az eszközöket. Számos kísérleti anyagot raktunk össze, ami ezeket kiegészíti, és játékosan tudunk fogalmakat tanulni a foglalkozásokon. Amellett, hogy a program bemutatókból áll, igyekszünk minél interaktívabbá is tenni azokat. Az órák úgy zajlanak, hogy együtt tanulunk a gyerekekkel, amely egyfajta felfedezés formájában megy végig. Ezt nagyon élvezik a gyerekek. Együtt jutunk egy tudományos ténynek a végére, együtt fedezzük fel a dolgokat. Van egy kabala figurája is az Edukációs Programnak, ő Villany Körti, akinek vannak úgynevezett „Tudtad-e?” kérdései, amikre természetesen válaszol is a tanulás során.

Hogyan jelentkezhetnek az iskolák?

Ha valaki az [email protected] e-mail címre ír egy levelet, és itt jelentkezik, akkor felvesszük vele a kapcsolatot. Megkezdjük az egyeztetést, hogy milyen időpontban, milyen témában és milyen keretek között lenne az iskolának jó az Edukációs Program bemutatása. Sok iskolában pályaorientációs nap részeként, vagy egyszerűen a napi órarendi folyamatba illesztjük be a programot. Kiválasztunk együttesen egy időpontot, amelyet egy megállapodással rögzítünk, majd elmegyünk a kijelölt helyre és a helyhez alkalmazkodva, személyre szabottan megtartjuk a kísérleteket, bemutatókat, előadásokat.

Hogyan állították össze a programot?

Azt láttuk, hogy több iskolában a tanórák keretében nehezen tudnak bemutatni különböző kísérleteket a diákoknak. Az MVM Partner úgy gondolja, hogy ebben tud segíteni az iskoláknak. A saját magunk által készített és beszerzett eszközöket el tudjuk vinni az iskolákba, és be tudjuk mutatni a villamos energia új és mai szóval élve trendi vívmányait. Az Edukációs Programba ezért bele került a megújuló energiaforrásokról és elektromobilitásról szóló rész is. Jó, ha a gyerekek megismerik a villamosenergia-rendszert, és a pályaorientációt is nagyon fontosnak tartjuk. Beszélni kell arról, hogy ebből a szempontból foglalkozzunk a diákokkal. Ők még nem nagyon látják, hogy mik akarnak lenni felnőtt korukban, és olyan gyorsan fejlődik a világ, a technológia, hogy mire átgondolják, hogy mivel szeretnének foglalkozni, egész más szakok, szakmák indulnak el az oktatásban a fejlődés hatására. A napjainkat meghatározó dolgokról kell beszélni, amik a jövőbe mutató irányokat nyújtják, és elmondani, hogy merre indul a villamos energia jövője. Mindezek mellett a pályaorientáció kiegészítéseként életviteli tanácsadással is segítjük a diákokat.

Ez mit jelent pontosan?

A 7-8. osztályosok életük olyan pontján vannak, amikor nagy döntés előtt állnak. El kell ugyanis dönteniük, hogy milyen irányt vegyen az életútjuk. Nem csak azt kell tudniuk, hogy milyen szakmában szeretnének elhelyezkedni, hanem arra is figyelniük kell, hogy a mai rohanó világunkban a kiszemelt munkavégzést kiegyensúlyozottan tudják csinálni, és szeressék a munkájukat, miközben megőrzik egészségüket. Beszélünk velük a munka és a magánélet egyensúlyáról, valamint hogy milyen is az egészséges táplálkozás. Az Edukációs Programra minden iskolába három munkatársammal megyünk el, egyikünk továbbtanulási, másikunk pedig életvitellel kapcsolatos tanácsokat ad. Ma már az iskolákban is láthatjuk az egészségesebb, kevésbé sózott és cukrozott, minőségi alapanyagokból készült ételeket. Ennek kiegészítéséül arra ösztönözzük a gyerekeket, hogy később is figyeljenek oda az étkezési, táplálkozási szokásaikra.

Sikeresnek tartja a programot?

Maga a program júniusban indult el, most a szeptemberi időszakban pedig dübörög, folyamatosan megyünk iskoláról iskolára. Már a naptárunk a 2017 teljes évre teljesen foglalt, egy induló programnak ez elég nagy siker. Az iskolák maguktól jelentkeznek, úgy látják, hogy ez egy jól összerakott és nagyon hasznos program. Ebben az évben már közel 1100 diákhoz el tudunk jutni, ami nagyon nagy dolog. Volt olyan iskola is, ahol megtartottuk az előadást, és a részt vevő hallgató tanárok közül mondták, hogy a látottak alapján másik iskolába is szeretnék elvinni ezt a programot.

Meddig tart a program?

Határozatlan idejű a működésünk. Mivel nagyon sok iskola van, ezzel a fajta repertoárral -, ha szabad így mondanom -, amivel készülünk, nagyon sok helyre el tudunk jutni. Van olyan megkeresés, ahol már jártunk, de szeretnék, ha újra elmennénk, hogy akár új témákat tudjunk bemutatni, akár az új diákok is láthassák az előadásokat, hiszen mindig lesznek új 7. és 8. osztályosok, akik részt vehetnek a programban.

Bármelyik iskola kérheti, hogy menjenek el?

Ez nagyon fontos kérdés. Az országban természetesen bárhová elmegyünk. Nincs regionális előnyben részesítés vagy preferencia. A programunk Soprontól Záhonyig, mindenhol működik, bejárjuk az egész országot. Kicsi iskoláktól nagy iskoláig, kisközségtől a fővárosig, mindenhová szívesen megyünk, bárki jelentkezhet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.