BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új korszak a rákgyógyításban

Ma már számos daganattípus esetében adott a lehetőség, hogy a páciens terápiáját személyre szabottan válasszák ki a daganat molekuláris diagnosztikai vizsgálatai alapján.

Napjainkra minden kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy a rák genetikai eredetű betegség, hiszen a daganatok keletkezésének hátterében az örökítőanyag (DNS) meghibásodásai állnak. A szakemberek ma már ismerik a rákkal összefüggő legtöbb olyan gént, amelyben mutáció jöhet létre. Egy magyar vállalkozás itthon is elérhetővé teszi a nemzetközi gyakorlat élvonalában lévő diagnosztikai szolgáltatásokat, így a hazai orvosok és pácienseik is részletes információt kaphatnak arról, hogy ezen genetikai elváltozások közül melyek vannak jelen a daganatszövetben.

Keresd a hibás gént!

– Még egy adott ráktípuson belül is nagy különbségek lehetnek az egyéni betegsorsok között – magyarázza dr. Peták István, az Oncompass Medicine tudományos igazgatója, társalapítója. – Két rákbeteg daganata hasonlónak, sőt, egyformának tűnhet a sejtek szintjén, de a molekuláikat tekintve már eltérő lehet a kettő, ami azt jelenti, hogy az egyik páciens jól reagál arra a terápiára, amelyik a másik esetében esetleg kevésbé vagy egyáltalán nem hat. A molekuláris diagnosztika a molekulák szintjén vizsgálja az elváltozásokat. Egy adott páciens esetében először is azt kell meghatároznunk, hogy a több száz daganatgén közül éppen melyik volt az, amelyik kiváltotta nála a betegséget. Erre azért van szükség, mert az a gyógyszer fog a legnagyobb valószínűséggel hatni, amelyiket éppen arra a génhibára fejlesztettek ki.

Ahol mindent a páciensre szabnak

– Ha egy daganatos beteg vagy a kezelőorvosa felkeresi az intézetünket, akkor nemcsak a páciens molekuláris diagnosztikai kivizsgálását végezzük el: az illető diagnosztikaeredménye alapján azt is megkeressük, hogy a meghatározott molekuláris altípus milyen kapcsolatban van a daganatellenes gyógyszerekkel, illetve összegyűjtjük a kiválasztott terápiához szükséges összes információt, például hogy forgalomban van-e az adott gyógyszer Magyarországon, vagy pedig csak külföldön lehet hozzájutni. Az információk alapján a kezelőorvos és az onkoteam több lehetőség közül tudja kiválasztani a legjobbat a betegnek. Emellett fontosnak tartom azt is, hogy napi kapcsolatban állunk azokkal a hazai és európai klinikai centrumokkal, ahol a gyógyszerkipróbálásokat végzik, így aktívan elő tudjuk segíteni a betegek klinikai vizsgálatba történő beválasztását, illetve szükség esetén megszervezzük a kijutásukat is az adott helyszínre.

https://www.youtube.com/watch?v=ECutYmigGJg

A gyógyulás kulcsa: az információ

– Egy olyan szolgáltatási rendszert dolgoztunk ki, amelyik, ahogy mondani szoktuk, egyfajta onkológiai iránytűként köti össze a diagnosztikát a gyógyszerekkel – mondja dr. Peták István. – Ezen belül kifejlesztettünk egy speciális orvosi szoftvert is, aminek a segítségével augusztustól már a páciensek is regisztrálhatnak a rendszerbe. Ez azért fontos, mert ha most még nem találtuk is meg az adott beteg számára a leginkább személyre szabott gyógymódot, a rendszerben nyilvántartottak a jövőben e-mailben értesítést kapnak, amint a számukra személyre szabottan ígéretes új terápia elérhetővé válik, vagy ilyennel klinikai vizsgálat indul. Alapító orvosként és rákkutatóként egyaránt nagyon fontosnak tartom cégünk hitvallását, miszerint senki sem halhat meg, akin az orvostudomány jelenlegi állása szerint segíteni lehetne – teszi hozzá Peták doktor.

Biztató kilátások

Ma már több mint 50 molekuláris célpontra ható gyógyszer van forgalomban, emellett a világon több száz új hatóanyag tart klinikai vizsgálatban. Így a közeljövőben várhatóan növekedésnek indul majd a forgalomba kerülő új gyógyszerek száma és az évtized végére a célzott készítmények száma várhatóan eléri a 100-at.

ONCOMPASS MEDICINE HUNGARY KFT

1024 BUDAPEST, RETEK U. 34.

TELEFON: +36 30 210 2600 

FAX: +36 1 700 1720

[email protected]

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.