BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új villámtöltőkkel az elektromobilitás felé vezető úton

Magyarország a régió vezető állama szeretne lenni a kormány tervei szerint az elektromobilitásban, amiben az MVM Partner Zrt.-re kulcsszerep hárul.

Magyarország a régió vezető állama szeretne lenni a kormány tervei szerint az elektromobilitásban, amiben az MVM Partner Zrt.-re kulcsszerep hárul. A cég hosszú távon támogatja ügyfelei energetikai igényeit, ezért fontos számára, hogy az energiatudatos és hatékony működés kialakításában, fenntartásában is partnerek lehessenek. Akár a környezetbarát villamosenergia-beszerzésről, akár az elektromos közlekedésről vagy az energiafelhasználás optimalizálásáról, „smart” megoldásokról is legyen szó.

Magyarországon több mint 2300 zöld rendszámos autó közlekedik, ami jelentős mennyiség a környező országokhoz viszonyítva, de a kormány várakozásai szerint 2020-ra ez a szám megtízszereződhet. A kabinet tervei szerint az ország teljes átjárhatósága érdekében 80 kilométerenként nagyteljesítményű egyenáramú elektromos töltőállomások épülnek a gyorsforgalmi utak mentén.

„Azt a stratégiai döntést hoztuk, hogy aktív és meghatározó szerepet vállalunk az elektromos autózás elterjedésének elősegítésében. Olyan országos lefedettségű töltőállomás infrastruktúrával kívánunk rendelkezni, amelyre alapozva képessé válhatunk az ügyféligények magas szintű kielégítésére. Azaz, az ország első számú energiakereskedőjeként komplex és integrált elektromobilitási szolgáltatásokat tudjunk nyújtani az elektromos autós társadalom számára.” – mondta el Séra Balázs, az MVM Partner Zrt. elektromobilitás osztályának vezetője.

A töltőpontok száma folyamatosan emelkedik, és egyre korszerűbbek, képesek igen gyorsan feltölteni az autókat. Az MVM Partner Zrt. 30 e-töltőpontot épít ki a Danubius Hotels Group 12 vidéki és fővárosi szállodájánál. Elsőként egy villámtöltőt helyeztek üzembe a budapesti Danubius Hotel Helia területén. A villámtöltő két elektromos autó egyidejű töltésére alkalmas, és segítségével mindössze 20-30 perc alatt 80-100 százalékos töltési szint érhető el. (A töltőt a vendégeken kívül a hotel melletti parkolót használók is ingyenesen vehetik igénybe.)

A 30 töltőpont közül 29 úgynevezett gyorsított töltőpont, amelyek egy átlagos kapacitású akkumulátort 1-3 óra alatt töltenek fel, szemben a hagyományos töltési módok 6-8 órás idejével. 2017 augusztusában az MVM Partner Zrt. újabb elektromos töltőállomást helyezett üzembe, ezáltal a cég által létesített töltőkutak száma mintegy félszázra növekedett.

A Tornai Pincészet Somló hegyi birtokán létesített gyorstöltő tovább növeli Nyugat-Magyarország átjárhatóságát. A Veszprémben elérhető elektromos töltőállomások száma is bővült az MVM Partner által a Bagolyvári Parkolóházban telepített kúttal. Az energetikai társaság és a város tavaly ősszel aláírt együttműködési megállapodásának újabb megvalósult eleme révén az elektromos autóval közlekedők a városnak már három különböző pontján tölthetik fel gépjárműveiket.

Az MVM Partner Zrt. a Four Points by Sheraton Kecskemét Hotel és Konferenciaközpont parkolójában létesített villámtöltőt 2017 októberében. Az új e-töltőállomás Magyarország középső, dél-keleti régiójában elsőként biztosít valamennyi, erre alkalmas gépjárműtípus számára megfelelő, nagy teljesítményű töltési lehetőséget a dél-kelet felől a főváros irányába tartó autósoknak, így az ország elektromos gépjárművel történő észak-déli átjárhatóságának szempontjából is meghatározó jelentőségű, összeköttetést biztosítva az Alföld déli megyéinek a fővárossal. Az elektromos autós társadalom számára ezzel elérhetővé vált a főváros megközelítése Szeged, Hódmezővásárhely, Orosháza, Békéscsaba és Baja térségéből is.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.