BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Síbiztosítás – kötni vagy nem kötni?

Bár a szakemberek évről évre hangsúlyozzák, hogy legyen szó nyaralásról vagy síelésről, nem érdemes külön erre a célra kötött biztosítás nélkül elindulni, mégis átlagosan minden második magyar biztosítás nélkül indul külföldre, komoly anyagi kockázatot vállalva ezzel. A legtöbben bele se gondolnak, hogy csak a sípályáról való lesiklással máris a szerencsére bízzák a testi épségüket és a bankszámlájukét is, hiszen egy helikopteres mentés akár 5.000-10.000 EUR-ig is terjedhet, egy kificamodott váll kezelése 2.000 EUR-ra is rúghat. A sérült hazaszállítása pedig akár ennél is többe kerülhet, egyes országokból 5.000-10.000 EUR közti költséggel is kalkulálhatunk.

Sokan (tévesen) úgy vélik, hogy a bankkártya mellé kapott ingyenes biztosítás fedezi az esetlegesen felmerülő váratlan kiadásokat, ám legtöbbször ezek csak néhány egyszerűbb, többnyire nyaralás során felmerülő biztosítási eseményre térítenek, limitált mértékig. Így, a síeléshez mindenképpen érdemes speciális fedezettel, külön erre a célra kötött biztosítassal készülni.

Nem árt az sem, ha indulás előtt díjmentesen kiváltjuk az Európai Egészségbiztosítási Kártyát,

ám fontos tudni, hogy a síelés esetén szerzett speciális helyzetekre, pl. a hegyről való lejutásra vagy bizonyos sérülések ellátására ez se fog feltétlenül téríteni, így inkább csak egy ingyenes kiegészítő biztosításként érdemes gondolni e kártyára. További előny az utasbiztosítások javára, hogy tartalmaznak úgynevezett asszisztencia szolgáltatást is, amelynek keretében a biztosító munkatársai segítenek megszervezni többek között a sérült ügyfél orvosi ellátását, a hazautazását, a külföldi hatóságokkal és intézményekkel való kapcsolattartást, a meghibásodott autó elszállítását és szervizelését, tehát alapvetően minden felmerülő probléma esetében segítő kezet nyújtanak, és mindezt a saját anyanyelvünkön, így a nyelvi nehézségek sem okozhatnak külföldön problémát baj esetén.

Forrás: AFP

Tallárom Tamás, a KöBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület kárigazgatójának elmondása szerint, a biztosító utasbiztosítási terméke már alapesetben tartalmazza a sí- és felelősségbiztosítást. A másik személynek okozott személysérüléses vagy személyi sérüléssel is együtt járó események kapcsán keletkező tárgyrongálási károkat is megtérítik a limit erejéig, ami jelenleg 5 millió forint. Ez kellően nagyfokú védelmet nyújt a szerződést kötők számára, mivel magas a biztosítási összeg, és ezáltal az okozott károkat is átvállalja tőlük a biztosító.

Nem volt még olyan esetünk, ahol a kártérítés meghaladta volna a limitet, eddig az összes bejelentett káreseményt teljes mértékben fedezni tudta az utasbiztosításunk

– mondta el a kárigazgató.

Fontos információ lehet az ügyfelek számára, hogy a kórház általában közvetlenül az utasbiztosítást szolgáltató társaság felé küldi meg a számláját, amennyiben a biztosított bemutatja a biztosítási kötvényét a kórházban, így az ügyfélnek nem kell megelőlegeznie az ellátás költségét.

Forrás: AFP

Míg sok biztosító külön, emelt díjas terméket kínál a síelőknek, addig a KöBE kedvező árú, alap utasbiztosítási terméke a sífelszerelésekre is védelmet biztosít. Amennyiben a sí vagy egyéb téli sportra használt felszerelésünk (snowboard, korcsolya, stb.) baleset, tűz, vagy elemi kár következtében megsérül, megsemmisül, vagy azokat ellopják, elrabolják, a biztosító megtéríti a keletkezett kárt.

A KöBE tapasztalatai szerint rendszerint komplex orvosi vizsgálatok (képalkotó eljárások) merülnek fel leggyakrabban síbaleset esetén. Jellemző sérülések a térd vagy boka rándulása, zúzódás, amelyeknél – ha nem kell a hazaszállításról gondoskodni, akkor – csak a kórházi sürgősségi ellátás jelentkezik költségként, de tekintettel a külföldön tapasztalt borsos orvosi költségekre, ezek átlagos összege is 1000-2000 EUR. Halálos vagy súlyos, akár mentőhelikoptert igénylő balesetek esetében már mindenképpen milliós, egyes esetekben tízmillió forintos összegű mentési és orvosi költségekről beszélhetünk, amit a biztosítónak át kell vállalnia.

Kiemelkedő és sajnálatos eset volt, amikor ügyfelünk síelés közben kapott szívinfarktust, és az újraélesztés nem vezetett eredményre, találkoztunk továbbá nagyon súlyos ínszalag és izomszakadással, eszméletvesztéssel, súlyos koponyatöréssel járó sérülésekkel is

– beszélt a tapasztalatokról a KöBE kárigazgatója.

Összegezve mindenképp megállapítható, hogy a címbeli kérdés sokkal inkább az „érdemes síbiztosítást kötni” javára dől el, hacsak nem szeretnénk akár egy új autó árát is kockára tenni ahelyett, hogy naponta párszáz forintért biztosítjuk síelésünk gondtalanságát – és bankszámlánk biztonságát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.