BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tervezzük meg 2018-as kiadásainkat!

Sokan megfogadják az új év kezdetekor, hogy változtatnak életmódjukon, átalakítják addigi rutinjaikat, hogy jobban és nyugodtabban éljenek. Kevés elhatározás tart ki azonban hosszabb ideig és épül be a mindennapokba. Ennek a legfontosabb okai között a tervszerűség és az átgondolás hiánya szerepel.

Ha saját pénzügyei tudatosabb menedzselését tűzte ki célul, most van mire támaszkodnia: a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Navigátora segítheti abban, hogy átgondolja a pénzügyi tervezés legfontosabb szempontjait és háztartása költségvetését kiegyensúlyozottan alakítsa ki.

Az év eleje jó alkalom arra, hogy pénzügyi szempontból is áttekintse az Ön előtt álló időszakot és megalkossa azt az utat, amelyen keresztül elérheti 2018-ra kitűzött, esetleg nagyobb távlatokra nézve is érvényes céljait.

Ehhez elég egy kockás füzet vagy egy egyszerű Excel-táblázat, vagy éppen a Pénzügyi Navigátor Háztartásiköltségvetés-számító programja, amelyben átláthatóan és pontosan el tudja készíteni a családi büdzsét, számba véve az összes olyan bevételt és kiadást, amely egy-egy hónapját jellemzi, így a rendszeres, havi jövedelem és egyéb bevételek mellett a rezsiköltségeket, a megélhetés költségeit és más tételeket is.

Megkönnyítheti saját dolgát azzal, hogy a megtakarításra, takarékoskodásra szánt összegek mellett havi tartalékot is képez. Ezekből fedezheti a nem várt kiadásokat, mint amilyen például egy mosógép cseréje vagy bármilyen szervizelési díj.

A teljes évre előre tekintve azonosíthatja azokat a tipikus időszakokat, amikor biztosan mélyen a zsebébe kell nyúlnia, mint amilyen gyermekes családok esetében az iskolakezdés vagy a karácsonyi időszak. További, nagy kiadással járó elemeket is felvehet a tervébe igényei és lehetőségei szerint, mint amilyen egy külföldi utazás vagy egy régóta esedékes lakásfelújítás. Ezeket fix eseményekként rögzítheti 2018-as eseménynaptárában és az egyes kiadások várható összegét megbecsülve könnyen felépítheti az elkövetkezendő hónapokat, szem előtt tartva a tervezett kiadások és az azokat finanszírozó megtakarítások egyensúlyát. Így a szükséges összegek félretételével hónapról-hónapra közelebb kerülhet kitűzött céljaihoz.

Az év első hónapjaiban még nem késett el azzal, hogy felvegye a fonalat és költségvetés készítésével kiszámíthatóbbá, a külső hatásokkal szemben is ellenállóbbá tegye családja anyagi helyzetét.

A háztartási kiadások megtervezésével kapcsolatban számos tanácsot és tippet találhat a Pénzügyi Navigátor www.mnb.hu/penzugyinavigator címen elérhető honlapján.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.