BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Beszédes adatok és gazdasági kihívások

Bár a magyar gazdaság masszív növekedési adatokat produkál, a gazdaságon belül akadnak komoly kihívások. Például az építőiparban, ahol a likviditás és a fizetésképtelenségi mutatók nem támasztják alá a szektor szárnyalását.

Lendületes növekedésben van a magyar gazdaság: 2016-ban még 2,2 százalékos volt a növekedés, ezt 4 százalékos bővülés követte 2017-ben, az idei első negyedévben pedig 4,4 százalékos volt az emelkedés. A beszédes növekedési adatok alapján a következő időszakra is kedvezőek a makrogazdasági kilátások.

A világ egyik legnagyobb hitelbiztosítójaként ismert Coface pontosan a magyar gazdaság jelenlegi és jövőben várható teljesítményéről tart szakmai fórumot, azaz Országkockázati Konferenciát június 15-én Budapesten. Ezen kutatók, az üzleti vezető képviselői és pénzügyi szakemberek értékelik a magyar gazdaságot. A konferenciát szervező Coface szakértői pedig mind a makrogazdasági, mind a különböző ágazatokban látható kihívásokat és lehetőségeket értékelik.

Az ágazatok vizsgálata azért is különösen fontos, mert

a már említett GDP-adatok ugyan komoly növekedésről tanúskodnak, de azért akadnak gyenge pontok a gazdaságon belül.

Ezek egyike az építőipar. Az ágazat ugyan látványos bővülés mutat, tavaly közel 30 százalékkal nőtt a teljesítménye, az idei első negyedévben pedig 20 százalékos tempót diktált. Az idei első negyedéves GDP-növekedéshez pedig 0,5 százalékpontot tett hozzá. Ezek alapján nincs probléma az építőiparral, de a Coface szakértői szerint a részletes kép azért jóval árnyaltabb.

Az építőipari kibocsátás alakulása az EU-ban és a régióban

Fontos látni, hogy a tavalyi építőipari növekedés egy jelentős visszaesés után következett be, 2016-ban ugyanis az építőipari termelés éves összevetésben közel 20 százalékos visszaesést mutatott.

A Coface szakértői kiemelik, hogy az építőiparban jelentősen megugrott a kereslet a megbízásokért, ennek következtében a szektorban érintett cégek között jelentős verseny alakult ki, ez pedig a nyereségességüket mérsékli. Tovább rontja a jövedelmezőségi kilátásaikat az egyre súlyosbodó munkaerő- és kapacitáshiány. A Coface szakértői arra is felhívják a figyelmet a magyar építőiparról szóló részletes elemzésükben, hogy sok építőipari megrendelés állami, ezért ezeknél pályázat úton kell kiválasztani a céget az adott munkára. Az érintett vállalkozások számára a pályáztatás viszont jelentősen meghosszabbítja egy-egy beruházás nyereséges pénzügyi zárását. A projektzárás elhúzódása pedig a fizetési fegyelmet is befolyásolhatja és nagyban érinti a cégek likviditási helyzetét. A Coface szakértői szerint az építőipari növekedés erőteljes, ennek ellenére a szektor szereplőinek a likviditásán, fizetési fegyelmén lehetne javítani. Erre azért is szükség lenne, hogy a magyar építőipar Coface által mért fizetőképtelenségi rátája kedvező irányba mozdulhasson el.

Jobb kategóriában a magyar gazdaság

Az építőiparban tehát láthatóak kihívások, amelyek napirendre kerülnek majd a már említett konferencián, ahol természetesen szó lesz a különböző kockázatokról is.

Nagyobb felbontásért (pdf) !

A Coface egyébként jelenleg a saját minősítési rendszerében A3-as osztályzattal tartja nyilván Magyarországot, ami elfogadható kockázatokat jelent az üzleti világban. Az A3-as osztályzat tavaly ősz óta van érvényben, azt megelőzően még A4-es kategóriába tartozott a magyar gazdaság.

Ha pedig a jövőben sikerült a különböző ágazatokban a fizetésképtelenségi rátát lejjebb szorítani és stabil, fenntartható növekedési pályára állítani, akkor a jövőben a Coface-listán is feljebb kerülhet Magyarország.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.